Украинският президент Володимир Зеленски призова високопоставен служител на ООН да

...
Украинският президент Володимир Зеленски призова високопоставен служител на ООН да
Коментари Харесай

Киев чака действия от ООН срещу депортирането на украинци в Русия

Украинският президент Володимир Зеленски прикани почитан чиновник на Организация на обединените нации да помогне за намирането на метод за разрешаване на едно от сериозните последици от 11-месечната война - депортирането в Русия на хиляди възрастни и деца, оповестява " Ройтерс ".

Вчера той организира диалог с Върховния комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди.

От месеци - постоянно в отдалечени райони на хиляди километри от Украйна. От своя страна Москва отхвърля обвиняванията за малтретиране или незаконни планове и назовава всеобщите придвижвания " евакуации ".

" Дискусията се концентрира на първо място върху нашите хора, които окупаторите са депортирали в Русия ", разясни Зеленски в обичайното си вечерно видеообръщение.

" Това са възрастни, това са нашите деца. Необходим е механизъм за отбрана и връщане на хората и за заблуждение под отговорност на всички, които са отговорни за депортациите . Сигурен съм, че институциите на Организация на обединените нации могат да покажат водачество при разрешаването на този проблем ", акцентира Зеленски. Той дефинира като геноцид политиката на Москва на задържане и принуждаване на бежанците да одобряват съветско поданство.
 Украйна: 15 000 души са наложително депортирани от Мариупол в Русия
Украйна: 15 000 души са наложително депортирани от Мариупол в Русия

Русия отхвърля

Украинският външен министър осъди " проведеното от страната похищение на деца " . След обиколката си в шест града в Украйна, Гранди съобщи, че е бил разтресен от последствията от предходната седмица, при който починаха 46 души в град Днипро.

" Виждал съм война на доста места. Но като виждам тези жилища, които са били разполовени... когато узнавам, че хора са били убити с един удар, в това число шест деца под руините, нямам какво да кажа ", показва той във видео, оповестено в Туитър.

Зеленски разкритикува като неефективни напъните на други интернационалните организации да се оправят с казуса с депортациите, в това число Международния комитет на Червения кръст и 57-членната Организация за сигурност и съдействие в Европа.

По данни на формалния украински портал " Деца на войната " (Children of War) към 26 януари 459 деца са били убити, а 916 ранени в спора. Твърди се, че 14 711 деца са били депортирани, а 126 са се върнали.

Украински правозащитници показват, че евентуално са депортирани стотици хиляди жители.

Държавният департамент на Съединени американски щати цитира данни за сред 900 000 и 1,6 милиона депортирани украинци, измежду които и
 Украйна упрекна Русия, че преоткрива концентрационните лагери
Украйна упрекна Русия, че преоткрива концентрационните лагери

Йермак: Русия, транспортира военнопленници до отдалечени региони в Сибир и ги изтезава
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР