Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че страната му няма да

...
Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че страната му няма да
Коментари Харесай

Зеленски: Няма да преговаряме с Русия, ако тя съди защитниците на Мариупол

Украинският президент Володимир Зеленски предизвести, че страната му няма да договаря с Русия, в случай че тя устрои съд над пленените бранители на завзетото от нея азовско пристанище Мариупол.

„ Вече има задоволително известия в медиите, че в Мариупол се приготвят декори за безусловно непоносим и неуместен развой на украинските бранители - над нашите бойци, които са пленени от нашествениците ", сподели Зеленски в телевизионно послание към нацията.

" Както и да мислят окупаторите, каквото и да възнамеряват, реакцията на страната ни ще бъде изцяло разбираема ", добави той. " Ако този лицемерен развой се състои, в случай че нашият народ, в нарушаване на всички съглашения, интернационалните правила, бъде вкаран в тези декори... Това ще бъде линията, след която всевъзможни договаряния са невъзможни. Русия ще се откъсне от договарянията. Няма да има повече приказки. Държавата ни сподели всичко ".

Украинският водач добави, че пленените бранители на Мариупол за герои на Украйна, които са защитавали родината си от нашествениците и че светът е осведомен за желанията на Русия както и за възможните им последици.

Руските войски превзеха Мариупол през май след изтощителна тримесечна блокада. Градът е съвсем напълно опустошен от съветските бомбардировки. Последното гнездо на опозиция в него беше металургичния комбинат " Азовстал ", където се бяха укрепили неговите бранители от полка " Азов " и 36 бригада на украинските въоръжени сили.

През  юни международните медии оповестиха за близо 1 000 пленени украински бойци от " Азовстал ", които Русия е трансферирала за следствие на своя територия. 

Тогава Тамила Ташева, представителка на Зеленски за Крим, сподели, че близо 600 души “са държани като заложници ” в пространства “оборудвани за изтезания ” в локална администрация и в учебни заведения в Херсон, център на региона, граничеща с Крим на юг.

Веднага след прекратяването на съпротивата седем рейса с украински военни бяха извозени в самообявилата се и приета единствено от Русия Донецка национална република в Източна Украйна. Досега подкрепяните от Москва руски етнически сепаратисти там вършат заглавия в интернационалните медии като инсценират процеси против пленени задгранични жители, които са се сражавали за Украйна. Между тях има британци, шведи, хървати.

Докато сепаратистите ги упрекват като " наемници " и на част от тях към този момент се издали смъртни присъди, Киев показва, че те са били постоянно наети по контракти от украинската войска и би трябвало да бъдат третирани като военнопленници според интернационалното право.

Русия също твърди, че не е изпращала в Украйна наборни бойци и че всички участващи, в това, което Кремъл назовава " специфична интервенция " са професионални военни, наети по контракт.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР