Украинският Зеленски разкритикува руския „геноцид“ пред канадския парламент

...
Украинският президент Володимир Зеленски отправи силен упрек към руския геноцид“
Коментари Харесай

Украинският президент Володимир Зеленски отправи силен упрек към руския „геноцид“ от залата на канадския парламент, докато продължава да събира подкрепа за своята разкъсвана от война страна.

„Москва – сега, както винаги – е решена да контролира Украйна и използва всички налични средства, за да направи това, включително геноцид“, каза той пред препълнена Камара на общините в Отава в петък.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента Зеленски кулминира посещението във Вашингтон с обещание от Белия дом за 128 милиона долараПолша ще спре доставките на оръжие за Украйна, тъй като спорът за зърното нарастваУкрайна нанася удари Руски кораби, най-съвременна противовъздушна отбрана в Кримкрай на списъка

„Това, което руските окупатори правят на Украйна, е геноцид“, каза той. „И когато искаме да спечелим, когато призоваваме света да ни подкрепи, не става дума само за обикновен конфликт. Става въпрос за спасяването [на] живота на милиони хора.“

Пламенната реч на Зеленски, произнесена на английски, бележи последния му призив към световните лидери, докато той завършва бурното си турне в Северна Америка, което започна по-рано тази седмица с изява в ООН в Ню Йорк.

Но топлият прием на украинския лидер в Канада бележи рязък контраст с това, което той преживя ден преди това, когато посети законодателния орган на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия.

Зеленски се изправи пред Републиканската партия, която беше по-гласна за ограничаване на подкрепата за Украйна, тъй като крайният срок за приемане на бюджетното законодателство наближава, като остава малко повече от седмица.

Искането на украинския президент да говори пред съвместна сесия на Конгреса на САЩ също беше отхвърлено, като лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти каза пред репортери: „Просто нямахме време.“

В Канада лидерите оказаха на украинския президент рядката чест да произнесе второ обръщение пред парламента.

Преди това той говори пред законодателния орган чрез видео през март 2022 г., само седмици след като Русия започна пълномащабно нахлуване в страната му.

Малко други световни лидери са имали възможност да говорят два пъти пред парламента на Канада.

Те включват забележителни личности като Нелсън Мандела от Южна Африка, Маргарет Тачър от Обединеното кралство и президентите на САЩ Дуайт Айзенхауер и Роналд Рейгън.

Канадският премиер Джъстин Трюдо представи Зеленски в петък със забележки, включващи обещание за увеличаване на помощта за Украйна.

„Канада е предоставила близо девет милиарда [канадски] долара военна, финансова и хуманитарна подкрепа на Украйна, откакто Путин започна своята агресивна война“, каза Трюдо.

„Ние поемаме по-дългосрочен, многогодишен ангажимент, който предоставя предвидима стабилна подкрепа на Украйна. Той ще включва 650 милиона [канадски] долара за три години за 50 бронирани превозни средства, включително автомобили за медицинска евакуация, които ще бъдат построени от канадски работници в Лондон, Онтарио.“

Трюдо също така обяви финансиране на инициативи за психично здраве, ръководени от първата дама на Украйна Олена Зеленска, като каза: „Щатите от тази война върху психичното здраве и благосъстоянието на украинците са неизмерими.“

Зеленска беше в публиката, заедно с украинския министър на отбраната Рустем Умеров и семейството на канадския доброволец Антони Игнат, който беше убит по-рано този месец по време на руска ракетна атака в Украйна.

Докато голяма част от фокуса беше върху руската агресия, Трюдо удари и Китай във встъпителните си бележки, като спомена задържането и освобождаването на двама канадски граждани: Майкъл Ковриг и Майкъл Спавор.

„Има държави, които огъват или нарушават правилата“, каза Трюдо.

„В тази ера на несигурност и възраждаща се конкуренция между великите сили правилата са това, което ще ни защити. И не е достатъчно да бъдат записани някъде. Трябва да ги защитаваме, да ги защитаваме и да живеем според тях. Историята ще ни съди по това как защитаваме демократичните ценности.“

Той нарече Украйна „върха на копието“ в тази битка.

От своя страна Зеленски започна речта си с признаване на паметник в Едмънтън, Алберта, който почита жертвите на Гладомора, понякога наричан Украински глад от 1932 г.

Канада признава Гладомора за геноцид, чиято цел е „систематично да унищожи стремежите на украинския народ за свободна и независима Украйна“.

Издигнат през 1983 г., мемориалът в Едмънтън е един от първите, които отбелязват глада, дори когато Украйна остава под съветско управление.

„По това време Украйна все още нямаше мемориали в памет на жертвите на геноцида над украинците, тъй като тогава Украйна беше под контрола на Москва“, каза Зеленски.

Много неща се промениха оттогава, добави украинският президент, но не и насилието, извършвано от Русия.

„Тази руска агресия трябва да приключи с нашата победа“, каза той. „Така че Русия никога няма да върне геноцида в Украйна и никога, никога няма да се опита да го направи. Москва трябва да загуби веднъж завинаги.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР