Украинският президент Володимир Зеленски обяви започването на пълномащабната офанзива на

...
Украинският президент Володимир Зеленски обяви започването на пълномащабната офанзива на
Коментари Харесай

Втора фаза на войната: Русия започна пълномащабната офанзива


Украинският президент Володимир Зеленски разгласи започването на пълномащабната атака на Русия в региона на Източен Донбас.

" Сега можем да потвърдим, че съветските войски са почнали борбата за Донбас, за която се подготвяха отдавна. Голяма част от съветската войска към този момент е ориентирана към това нахлуване ", сподели Зеленски в канала си в Телеграм. " Колкото и съветски бойци да бъдат докарани тук, ние ще се бием. Ще се пазиме ", добави той.

Боевете в Източна Украйна се ускориха, откакто Русия изтегли войските от района към столицата Киев и пренасочи напъните си към района на Донбас. Руските сили отчасти направляваха елементи от региона още от 2014 година, напомня Агенция Франс Прес.

Малко преди обръщението на Зеленски, регионалният шеф на Източна Луганска област Сергей Гайдай също разгласи началото на дълго чаканата офанзива на Русия.

" Това е пъкъл. Започна офанзивата, тази, за която приказваме от седмици. Има непрекъснати боеве в Рубежне и Попасна, борби в други мирни градове ", сподели той във Facebook.

Руски обстрел умъртви минимум осем цивилни при офанзива тази заран в Източна Украйна. Четирима души са починали при опит да избягат от град Кремина, който съветските сили превзеха в понеделник.

В прилежащия район на Донецк регионалният шеф Павло Кириленко сподели, че други четирима цивилни са починали след съветски бомбардировки.

Голяма съветска атака в региона на Донбас беше планувана от украинската войска и от Пентагона от седмици.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР