Украинският президент Петро Порошенко подписа новия закон за образованието, съобщават

...
Украинският президент Петро Порошенко подписа новия закон за образованието, съобщават
Коментари Харесай

Порошенко подписа спорния образователен закон в Украйна

Украинският президент Петро Порошенко подписа новия закон за образованието, оповестяват от пресслужбата му, представени от ТАСС.

Подписвайки закона, Порошенко съобщи, че просветителната промяна е основна за бъдещето на страната. Той акцентира, че законът " покачва ролята на държавния украински език в просветителния развой " и обезпечава равни благоприятни условия за всички, тъй като подсигурява на всеки випускник високо равнище на притежаване на езика, нужен за сполучлива кариера в Украйна.

Украинският парламент одобри закона за образованието на 5 септември. Новата му редакция планува от 2018 година преподаването на предмети на езиците на националните малцинства да се прави единствено в началното учебно заведение. Обучението в междинните учебни заведения и висшите образователни заведения ще става извънредно на украински език.

На среща с президента Радев в Ню Йорк по време на Общото съвещание на Организация на обединените нации преди дни украинският президент съобщи, че законът няма да наруши правата на сънародниците ни в Украйна за проучване на майчиния език.

" Украйна ще продължи да показва такова отношение към правата на националните малцинства, което подхожда на нашите интернационалните отговорности, среща се в естетика с европейските стандарти и съставлява пример за прилежащите страни ", означи Порошенко.

Той поръча на министерството на външните работи и министерството на образованието да проведат нужните съвещания с европейските сътрудници, в това число със Съвета на Европа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР