Украинският износ се е сринал с близо 60% през март

...
Украинският износ се е сринал с близо 60% през март
Коментари Харесай

Износът от Украйна се е сринал с почти 60% през март

Украинският експорт се е сринал с близо 60% през март по отношение на февруари, и съставлява 2,7 милиарда $. Въпреки това през първото тримесечие размерът се е нараснал с 2,9% на годишна база, заяви Държавната статистическа работа на Украйна.

Така през първото тримесечие на годината износът на артикули нараства с 2,9% до 14,1 милиарда $ на годишна база, а вносът възлиза на 14,13 милиарда $, което е с 5,6% по-малко по отношение на съответния интервал на предходната година. Износът от Украйна се е сринал с съвсем 60% през март. Общо Украйна търгува с 214 страни по света.

Такива числа са вероятни с помощта на забележителното нарастване на данните през януари и февруари от предходната година, когато пандемията попречва интернационалната търговия.

През март, с началото на съветската инвазия, износът спада с 49,5% до 2,7 милиарда $, до момента в който вносът спада със 70,7% до 1,75 милиарда $ на годишна база. През март по отношение на февруари сезонно изгладеният експорт понижава с 57.9%, а вносът - със 75.8%.

През март максимален дял в украинския експорт заемат минерални артикули (20,1% от общия износ), растителни артикули, най-вече зърно (18,8%), и черни метали (13,4%).

Сезонно изгладеното салдо на външната търговия през март е позитивно и възлиза на 819.4 млн. $. През февруари салдото беше негативно - 969 милиона $./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР