Украинските войски настъпват към тиловата отбрана на Русия

...
Украинските сили напреднаха на южния и източния фронт през 79-ата
Коментари Харесай

Украинските сили напреднаха на южния и източния фронт през 79-ата седмица от войната на страната с Русия, достигайки това, което според експертите е тилът на първата отбранителна линия на Русия.

Но те също се изправиха пред руско настъпление на североизток, което създаде дилема къде да изпратят наличните войски.

Украинските сили, които се придвижват към окупирания Мелитопол, потвърдиха, че са превзели отново Роботине, важна руска крепост в западно Запорожие, в която влязоха на 20 август.

Говорителят на южните сили Александър Щупун каза на 28 август, че силите са заети с разминирането на района, осигурявайки позициите си и завладявайки повече територия югоизточно от селището. Геолокирани кадри ги поставят на 5 километра (3,1 мили) югоизточно от Robotyne.

Robotyne е важен, защото се намира на T0408, магистрала, използвана за снабдяване на руския гарнизон в Токмак, ключов град на 20 км (12,4 мили) по-на юг. Щупун вярваше, че руските сили ще се опитат да си върнат Роботин, страхувайки се от бързо украинско настъпление към Токмак.

Геолокирани кадри от 27 август показаха елементи на руската 76-а гвардейска десантно-щурмова дивизия (VDV), които укрепват позиции в района.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Малиар каза на 28 август, че украинските сили вече напредват към Новопрокопивка, следващото селище на T0408, на 4 км (2,4 мили) южно от Роботине.

По-тревожно за някои руски военни репортери беше докладваното напредване на Украйна към Вербове, на 8 километра (5 мили) източно от Роботине. Един руски военен репортер нарече ситуацията там „много опасна“.

Друг руски репортер каза, че украинските сили тук атакуват руските тилови отбранителни линии, което предполага, че те може би почти са пробили първия пояс на руската отбрана.

„Поредицата от отбранителни позиции, през които украинските сили напредват в момента, се състоят от плътни слоеве минни полета и укрепления, за чието задържане руските сили вложиха значителна човешка сила, оборудване и усилия“, пише Институтът за изследване на войната ( ISW), мозъчен тръст, базиран във Вашингтон, окръг Колумбия.

INTERACTIVE-WHO CONTROLS WHAT IN UKRAINE-1693401667

Председателят на Обединения комитет на началниците на САЩ Марк Мили каза, че Украйна е готова да напредне през редица противотанкови ровове, бетонни противотанкови пирамиди, известни като зъбите на дракона, противотанкови препятствия и допълнителни минни полета.

„Има сложна матрица от отбранителни приготовления, която украинците сега се борят да пресекат и преминат“, каза той пред йорданската Almamlaka TV.

Но, каза ISW, обхватът на тези минни полета е неясен и те може да са по-редки от минните полета, които Украйна вече пресече, „за да даде възможност на руските сили, действащи на север от тези позиции, да се оттеглят“.

Украински командир, който поведе войски в Robotyne, каза на агенция Ройтерс, че контранастъплението е пробило най-здравата руска защита и сега ще се движи по-бързо.

„Преминахме главните пътища, които бяха минирани. Стигаме до тези линии, където можем да продължим [напред]. Сигурен съм, че оттук ще вървим по-бързо“, каза командирът с позивна „Скала“.

Мили се съгласи, като каза, че украинските сили „са пресекли основната първа линия на отбрана“.

ISW предупреди, че „има допълнителни серии от подготвени руски отбранителни позиции по-на юг от текущото украинско настъпление“.

Щупун каза на 27 август, че отделно острие за контранастъпление, движещо се към окупирания Бердянск, също е имало неуточнени успехи близо до Старомейорске, което украинските войници превзеха на 27 юли.

Командирът на руския батальон "Восток" Александър Ходаковски каза, че понякога изпитва недостиг на жива сила в района.

„Когато няма достатъчно ресурси, ние сме опънати в дълга дъга и изпитваме трудности с прехвърлянето на резерви в голям кръг“, написа той в Telegram.

Украинските сили също напредваха на изток. Малиар каза, че украинските сили са изтласкали руските сили от Клишчиевка, докато фланкирали окупирания град Бахмут на юг.

Украинските сили тук са освободили общо 44 кв. км (17 кв. мили), каза тя, квадратен километър повече от предишната седмица.

Отговорът на Русия

Русия отговори на този украински напредък на юг и изток, като започна нова офанзива на североизток, към град Купянск.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников призна, че руските сили „изглежда постигат известен напредък там“, но че Украйна няма да бъде заслепена, за да отклони силите си от своята контранастъпление.

„Логичният ход на врага е да отклони вниманието ни, като атакува там, така че да изтеглим единиците от юг и изток. Но генерал Сирски, който командва войските на Хортица, едновременно държи отбраната на този фронт и контраатакува в посока Бахмут“, каза Резников на пресконференция, цитиран от РБК-Украйна.

Резников също каза, че руският ход е рискован, защото ако украинските сили напреднат в Бахмут, „те ще бъдат в капан там“.

Но Ходаковски каза, че украинските сили са разкъсани между отбрана и контранастъпление и им липсва маса, за да последват успешните си атаки, което обяснява бавния им напредък.

„Дори ако е възможно да се постигне тактически успех на места, няма начин да се развие и врагът се изтегля назад, страхувайки се от околната среда“, пише той.

Войната във въздуха

Както Русия, така и Украйна продължават да се насочват взаимно към оръжия и логистика, използвайки дронове и ракети.

Украински рояк безпилотни летателни апарати е атакувал руската 126-та гвардейска бригада за брегова отбрана (Черноморския флот) близо до Перевалне, в Крим, каза говорителят на военното разузнаване на Украйна Андрий Юсов.

Руското министерство на отбраната каза, че е свалило всичките 42 дрона, но украински жители в окупирания Крим казаха, че са чули много експлозии, особено в Превалне.

Украйна е използвала безпилотни летателни апарати, за да атакува руския тил и преди, но рояк от 42 може да е най-мащабният й опит досега.

Украйна може също да е нанесла успешен удар по руско летище на руска земя.

РБК-Украйна каза, че украинското военно контраразузнаване на СБУ е използвало дронове, за да атакува летище близо до град Курск през нощта на 27 август, като е повредило четири руски изтребителя Су-30, един изтребител МиГ-29 и радари за S- 300 ракетна система и две ракетни системи Панцир.

Пенсионираният генерал-майор от австралийската армия Мик Райън нарече атаките „демонстрация на развиващата се сложност и способност на Украйна за провеждане на ударни операции“ и каза, че „украинците не само извършват атаки срещу разширяващ се списък от цели, но го правят по-дълго диапазон”.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР