Украинските спецслужби претърсиха православен манастирски комплекс в Киев като част

...
Украинските спецслужби претърсиха православен манастирски комплекс в Киев като част
Коментари Харесай

Украйна претърси манастирски комплекс в Киев, Кремъл го определи като атака срещу руското православие

Украинските спецслужби претърсиха православен манастирски комплекс в Киев като част от контраразузнавателна интервенция. Поредна офанзива против съветското православие - по този начин в Кремъл разясниха обиска. Според Киев интервенцията, извършена в няколко манастира в региона на украинската столица, е осъществена в границите на закона.

Спецакцията в Киевско-Печорската Лавра стартира рано сутринта. Службата за сигурност на Украйна и полицията ревизираха коли и хора на входа на манастирския комплекс.

Обиските в православния манастирски комплекс са част от интервенция за противопоставяне на хипотетични подривни действия на съветските спецслужби. Целта е да се предотврати потреблението на Киевско-Печорската Лавра като " център на съветския свят " и да се ревизира дали там не се укриват диверсанти, " непознати жители, оръжие ".

Манастирският комплекс съставлява мрежа от църкви и килии, с тунели сред тях. Той е на повече от 1 000 години. Част е от културното завещание на ЮНЕСКО и Украйна, само че е и централа на подкрепяното от Русия крило на Украинската православна черква, известна като Московска патриаршия. През май Украинската православна черква приключи връзките си с съветската черква поради нашествието на Русия в Украйна и осъди поддръжката на съветския патриарх Кирил за " специфичната военна интервенция ", както я назовава Москва. Руската православна черква назова дейностите на украинските сили за сигурност " акт на заплашване ".

" Украинската страна отдава води война с съветската православна черква и аз бих споделил, че случилото се може да се преглежда като следващата частица във веригата от военни дейности против съветското православие ", съобщи Дмитрий Песков, представител на Кремъл.

На 13 ноември Службата за сигурност на Украйна образува наказателно дело по обвиняване за съветски песнопения, изпълнявани в един от храмовете на Киевско-Печорската Лавра, припомнят съветски медии. Киев не е оповестил дали и какво са разкрили спецчастите след днешния обиск в манастирския комплекс.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР