Украинските сили са си върнали поне километър от територията на

...
Украинските сили са си върнали поне километър от територията на
Коментари Харесай

Русия призна за отстъпление в Бахмут, Пригожин го нарече разгром

Украинските сили са си върнали най-малко километър от територията на Бахмут, до момента в който съветските сили се отеглят от някои от позициите си в града поради " дефицит на надеждни бойни единици ". Това оповестява английското Министерство на защитата в последния си разследващ отчет.

То показва, че елементи от съветската бригада са се изтеглили " в неприятен ред " от позициите си на южния фланг на източния украински град.

В петък Москва призна, че нейните сили са отстъпили северно от Бахмут след нова украинска атака. Отстъплението обаче беше несъмнено като " погром " от ръководителя на частната наемническа група " Вагнер ", която взе участие интензивно в боевете в региона, оповестява " Ройтерс ".

Поредният неуспех на Русия евентуално се дължи на добре съгласуван напън от страна на силите на Киев, които са обкръжили на съветските бойци в Бахмут.

" За три дни на контраофанзивни дейности украинските въоръжени сили в бранша Бахмут освободиха 17,3 кв. км територия ", сподели Серхий Череватий, представител на украинската войска

Успехът на Украйна идва още преди същинската украинска атака да е почнала. По-рано президентът Володимир Зеленски сподели, че силите му, защото все чакат да получат част от обещаната военна помощ.

Говорителят на съветското Министерство на защитата Игор Конашенков съобщи, че Киев е почнал офанзива северно от Бахмут с над 1000 бойци и до 40 танка - мащаб, който, в случай че бъде доказан, ще съставлява най-голямата украинска атака от ноември насам.

Конашенков сподели, че съветските войски са се отдръпнали, с цел да " се прегрупират " на по-благоприятни позиции край язовир Берхивка северозападно от Бахмут. Ръководителят на " Вагнер " Евгений Пригожин, който води военната акция в Бахмут, обаче беше по-критичен в оценките си:

" За страдание това, което Конашенков разказа, се назовава " погром ", а не прегрупиране ", сподели той в аудиосъобщение.

" Врагът изцяло освободи пътя Часив Яр-Бахмут, който ние бяхме блокирали. Сега врагът е в положение да употребява този път и второ, те завзеха тактическата висока земя, под която е ситуиран Бахмут ", сподели Пригожин, който през последната седмица неведнъж осъди постоянната войска на Русия за това, че не е съумяла да достави хората му с оръжия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР