Украинските сили отразяват успешно непрестанните атаки срещу град Бахмут в

...
Украинските сили отразяват успешно непрестанните атаки срещу град Бахмут в
Коментари Харесай

Стотици убити в Донбас след примирието

Украинските сили отразяват сполучливо непрестанните офанзиви против град Бахмут в източната Донецка област и удържат позициите си в близкия град Соледар, само че се намират в " доста тежко състояние ". Това сподели украинският президент Володимир Зеленски в ежедневното си видеообръщение.
" Бахмут се държи все пак. И въпреки по-голямата част от града да е разрушена от съветските удари, нашите бойци отблъскват непрестанните опити на съветските сили да осъществят прогрес ", сподели украинският водач.
" Соледар също се държи, въпреки че там има още по-големи опустошения и обстановката е доста тежка ", добави Зеленски.
Той приветства размяната на пленници.
Киев и Москва размениха по 50 военни, макар продължаващите сражения. Украйна отхвърля изказванията на Русия, че при офанзива в Краматорск са починали минимум 600 украински военнослужещи.
Според съветското военно министерство, това е отговорът на Москва за украинското нахлуване в Макеевка в новогодишната нощ. Според украинската страна там са починали минимум 300 руснаци, съгласно съветската – 89.
" Тези дни светът още веднъж видя, че Русия лъже, даже когато притегля вниманието към фронта със личните си изказвания. Руски обстрел на Херсон незабавно след Коледа. Удари по Краматорск и други градове в Донбас - съответно по цивилни цели, и в миг, когато Москва приказва за " режим на тишина ". Още съветски закани към Европа и света ", сподели още президентът на Украйна.
Междувременно създателят на частната съветска войска " Вагнер " Евгений Пригожин съобщи, че край Бахмут и Соледар има мини, които са като под земята град, оповестява украинската осведомителна организация УНiАН.
Тя цитира данни от американския Институт за проучване на войната (ISW), съгласно които съветският олигарх се опитвал да оправдае неуспехите на съветската войска в Бахмутското направление.
Според американските анализатори той желал да стане още по-богат около добива на сол и гипс от мините до Бахмут.
На 7 януари Пигожин съобщи, че в тези мини се намират оръжията още от Първата международна война. Той ги разказва като неповторими защитни структури, наподобяващи на под земята град, написа УНiАН.
Според анализаторите от ISW, Пригожин към момента се опитвал да получи статут на съветски губернатор, което би му помогнало за бизнеса. Това обаче потвърждавало тезата, че за създателя на ЧВК „ Вагнер “ персоналните упоритости са по-важни от успеха във войната против Украйна.
Руските войски организират настъпателни интервенции в направленията Бахмут, Авдеевска и Лиман, а също по този начин се пробват да подобрят тактическата си позиция в посока Купянск, оповестяват от Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, представен от УНiАН.
Руската федерация насочва напъните си към завладяването на Донецка област в границите на административната граница, само че няма триумф, написа украинското издание.
От генщаба осведомиха, че руснаците са изстреляли една ракета и са нанесли 19 въздушни удара по позиции на Въоръжените сили на Украйна. Окупаторите направили и повече от 10 офанзиви с реактивни системи за залпов огън по гражданска инфраструктура.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР