Украинските сили бяха принудени да се изтеглят от центъра на

...
Украинските сили бяха принудени да се изтеглят от центъра на
Коментари Харесай

Украинските сили бяха принудени да се изтеглят от центъра на Северодонецк

Украинските сили бяха принудени да се изтеглят от центъра на Северодонецк, съобщи генералният щаб на украинската войска, съобщи Франс прес.

"Подпомаган от артилерията, врагът организира нахлуване в Северодонецк, означи непълен триумф и принуди нашите елементи да се изтеглят от центъра на града. Сраженията не престават ", се споделя в известие на украинските въоърежни сили, оповестено тази заран във Facebook.

Украинският регионален шеф на Луганска област Сергий Гайдай удостовери, че украинските сили са се изтеглили от центъра на града.

"Уличните боеве не престават (...) руснаците не престават да унищожават града ", написа той във Facebook тази заран, като разгласява фотоси на разрушени и горящи здания.

Руските сили бомбардират химическия завот "Азот ", в който са се укрили цивилни, и пречиствателни станции в Северодонецк, съобщи Гайдай.

Трима цивилни, измежду които 6-годишно момче, починаха при бомбардировки на Лисичанкс през последните 24 часа, заяви регионалният шеф.

Превземането на Северодонецк ще даде опция на съветските сили да провеждат нахлуване към Краматорск, различен огромен град в Донбас.

Русия унищожи мост през река Северски Донецк, с което е пресечен един от пътищата за оттегляне от Северодонецк

Руски сили са взривили мост, свързващ Северодонецк с града от другата страна на реката, с което са прекъснали един от вероятните пътища за евакуация на цивилни, съобщи Ройтерс, базирайки се на информация от чиновници на локалната власт.

Северодонецк стана епицентър на борбата за надзор над Донбаския район в Украйна, отбелязва организацията. Части от града бяха разрушени в едни от най-кръвопролитните боеве, откогато Кремъл стартира нашествието на 24 февруари.

"Ключовата тактическа цел на окупаторите не се е трансформирала: те оказват напън в Северодонецк, там не престават тежки боеве - безусловно за всеки метър ", сподели президентът на Украйна Володимир Зеленски в своето вечерно видеообръщение и добави, че съветските въоръжени сили се пробват да разположат в Донбас сили от запаса си.

Областният шеф на Луганск Сергий Гайдай сподели през вчерашния ден, че украински и съветски сили към момента водят борби по улиците на града. Руските сили са завладяли по-голямата част от града, само че украински сили са запазили контрола върху индустриална зона и химическия цех "Азот ", където са се приютили стотици цивилни.

„ Русия евентуално ще поеме контрола над цялата Луганска област “

Докато сраженията в Луганска област в Източна Украйна не престават, водейки до доста жертви и до понижаване на боеприпасите на украинските сили, почитан представител на Съединени американски щати в областта на защитата съобщи, че Русия евентуално ще поеме контрола над цялата област в границите на няколко седмици, написа в. „ Вашингтон пост “.

Като се вземе поради, че Русия е напът да обкръжи Северодонецк - град, който е от решаващо значение за постигането на задачата ѝ за завземане на Източна Украйна, и че прилежащ град е в полезрението на Москва, въпросът по какъв начин действителностите на място ще дефинират идната фаза на войната стана още по-належащ за западните съдружници на Украйна, установи в. „ Ню Йорк таймс “.

"Руснаците поставят всички старания, с цел да откъснат Северодонецк ", съобщи в неделя регионалният шеф на Луганска област Сергий Гайдай в Телеграм. "Следващите два-три дни ще бъдат от значително значение ", посочи той.

В тази връзка най-високопоставеният боен пълководец на Украйна Валерий Залужний съобщи, че е разговарял още веднъж с американския си сътрудник военачалник Марк Мили. Залужний съобщи, че е подчертал, че Русия разполага с 10 пъти по-голяма огнева мощност от Украйна и че още веднъж е отправил настояването за незабавно снабдяване на още 155-милиметрови гаубици.

Европейските съдружници на Украйна се сблъскват с въпроси от тактическо и политическо значение, защото кървавите борби в източната част на страната не престават и резултатът от тях сочи напредване в интерес на Русия.

На тактическия фронт съдружниците от НАТО, и изключително тези наоколо до Украйна, са изправени пред предизвикването да изчерпят личните си ресурси в поддръжка на военните старания, което ги оставя с изчерпани арсенали.

А на политическия фронт въпросът дали Европейският съюз ще предприеме крачка, с цел да даде на Украйна статут на претендент за участие в блока, ще би трябвало да получи отговор преди края на месеца.

Реалностите на бойното поле, като бъдат взети поради прогнозите на украински представители, че Русия може изцяло да обкръжи Северодонецк през идващите два-три дни, евентуално ще окажат въздействие както върху решението по какъв начин да бъдат попълнени арсеналите и да бъдат изпратени муниции, по този начин и върху решението да бъде дадена вяра на Украйна, като ѝ се даде статут на претендент за участие в Европейския съюз, макар че механически тя не е подготвена за това.

Вестник „ Вашингтон пост “ се стопира и на думите на китайския боен министър ген. Вей Фънхъ, който посочи, че Китай не обезпечава поддръжка на Русия с доставки на оръжия и че връзките сред Пекин и Москва са „ партньорство, а не съюз “.

„ Ню Йорк таймс “ се стопира на въпроса, че международната продоволствена сигурност остава застрашена, защото износът на зърно от Украйна през Полша и Румъния е усложнен, както означи заместник-министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Сеник пред Ройтерс. Украйна води диалози с балтийските страни за прибавяне на трети кулоар за експорт на храни, защото страната се стреми да изпразни силозите преди жътвата през юли, само че с цел да доближи до пристанищата, ще би трябвало да подписа съглашение с президента на Беларус Александър Лукашенко, който е съдружник на съветския президент Владимир Путин.

„ Гардиън “ отбелязва в тази връзка казаното от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че е налице опция за нови договаряния с съветския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски. "Може би през идната седмица ще приказваме за това какви стъпки ще предприемем, като проведем диалози и с Путин, и със Зеленски ", сподели той във връзка с решенията за възпрепятствания експорт вследствие на войната.

На срещата на Световната комерсиална организация през вчерашния ден министри на търговията от света се събраха, с цел да обсъдят въпроса за продоволствената сигурност, застрашена от съветската инвазия в Украйна. Очаква се министрите да реализират единодушие по взаимна декларация за подсилване на продоволствената сигурност, в която ще се "ангажират да подхващат съответни стъпки за улеснение на търговията и възстановяване на действието и дълготрайната резистентност на международните пазари на храни и селскостопански артикули ".

Вестник „ Гардиън “ също по този начин осведоми, че съветските сили са завладяли по-голямата част от Северодонецк, където не престават яростните улични боеве след пожара в химическия цех "Азот ", в който са се укрили стотици цивилни. "Основната тактическа цел на окупаторите не се е трансформирала: те притискат Северодонецк, там се водят тежки боеве - безусловно за всеки метър ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски в нощното си видеообръщение, като добави, че съветските военни се пробват да разположат аварийни сили в района на Донбас. Съобщава се, че украинските войски не престават да управляват една промишлена зона.

При опитите си да обкръжат Северодонецк съветските сили унищожиха мост над река Сиверска, свързващ глада с град Лисичанск, прекъсвайки вероятен маршрут за евакуация на цивилни, оповестяват представители на локалните управляващи.

В информация за войната в Украйна вестник „ Дейли мейл “ напомня, че съветски бомбардировачи изстрелват против съперника си тежки противокорабни ракети, създадени през 60-те години. Ракетите "Х-22 " ( "AS-4 Kitchen " по номенклатурата на НАТО) са били предопределени да унищожават самолетоносачи посредством нуклеарни бойни глави. Използвани на сушата с стандартни муниции, те са "много неточни и по тази причина могат да причинят тежки косвени вреди и жертви ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР