Украински войски на границата с Молдова. Започват ли сражения за

...
Украински войски на границата с Молдова. Започват ли сражения за
Коментари Харесай

ООН призова Русия да прекрати войната в Украйна, Китай предлага мирен план

Украински войски на границата с Молдова. Започват ли сражения за Приднестровието?

Часове преди да се навърши една година от съветското навлизане в Украйна, Общото заседание на Организация на обединените нации утвърди резолюция, с която приканва Русия да приключи военните си дейности и да изтегли армията, оповестява Нова телевизия.

Текстът беше признат със 141 гласа " за ", а едвам 7 страни гласоподаваха " срещу " – това са Русия, Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия.

32 страни се въздържаха, като измежду тях е Китай. Резолюциите на Общото заседание на Организация на обединените нации не са правно обвързващи, за разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, само че служат като барометър на международното мнение.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел съобщи, че агресорът и жертвата не могат да бъдат сложени при равни условия и че не може да се желае от Украйна да не се пази. 

„ Това е голямо болшинство от интернационалната общественост и удостоверява доста високото равнище на поддръжка, която Украйна получава като жертва на съветска експанзия. През цялата седмица Русия се опитваше да отвлече вниманието и да пречи на работата на Организация на обединените нации с разнообразни маневри. За следващ път обаче се провали. Виждаме това ясно по гласовете. Зад съветската страна има дребна шепа гласове, които демонстрират, че в очите на света експанзията против Украйна би трябвало да спре, би трябвало да спре в този момент и да отвори вратата към резистентен и изчерпателен мир ”, съобщи Жозеп Борел.

Междувременно Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция, заяви, че управляващите в Китай са призовали за прекъсване на огъня сред Украйна и Русия и за започването на мирни договаряния в проект от за преустановяване на спора, състоящ се от 12 точки.

Документът беше оповестен тази заран от китайското външно министерство. Планът планува анулиране на западните наказания против Русия, въвеждането на ограничения, с които да се подсигурява сигурността на нуклеарните обекти в Украйна, отварянето на филантропични коридори за евакуация на цивилни и предприемането на дейности за възобновяването на износа на зърно.

Предложенията на Пекин доразвива от дълго време поддържани от Китай позиции, в това число нуждата от дейно гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на всички страни, отбелязва АП.

" Манталитетът на Студената война би трябвало да бъде зарязан. Сигурността на една страна не може да бъде обезпечена за сметка на сигурността на други страни, а районната сигурност не може да бъде обезпечена посредством подсилване или даже разширение на военните блокове ", се споделя в документа.

Украинската осведомителна организация УНiАН обаче разяснява, че Пекин продължава с опитите да трансферира виновността за войната в Украйна от Русия на Европа и Съединени американски щати.

В първата годишнина от войната, Украйна осъмва със сражения в Донецкия регион и с предизвестия за нови съветски офанзиви, оповестява пък Българска национална телевизия. В ранните часове на 24 февруари 2022 година съветският президент подреди войски на Русия да нахлуят в Украйна.

Според статистика на Организация на обединените нации, войната е лишила живота на към 8 хиляди цивилни. Над 13 хиляди са ранени. Руските офанзиви трансфораха 8 милиона украинци в бежанци. Най-много потърсили леговище има в Полша - към милион и 600 хиляди души.

Преди минути роденият в украинският град Суми боен анализатор Михаил Онуфриенко разгласи в своя канал в Телеграм, че е има доста скупчване на бойци и на военна техника наоколо до границата с Приднестровието.

В същото време съветски медии оповестиха, че управляващите в Киев се опитвали да предизвикат  конфликт в прилежаща Молдова, с цел да въвлекат Кишинев във войната. 

Приднестровската молдовска република, наричана още Приднестровие, е самопровъзгласила се страна в източната част на Република Молдова. На 2 септември 1990 година е провъзгласена Приднестровска молдовска република, която няма международноправен статут. Република Молдова със закон афишира автономност на района през 2005 година
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР