Украински хакери обявиха, че са разбили електронната поща на заместник-председателя

...
Украински хакери обявиха, че са разбили електронната поща на заместник-председателя
Коментари Харесай

Името му изплува и в България. Кой е Александър Бабаков - специалният представител на Путин

Украински хакери оповестиха, че са разрушили електронната поща на заместник-председателя на съветския парламент Александър Бабаков. Автентичността на изтеклите имейли не е доказана, само че от тях изскочи и " българска диря ", обвързвана с " Турски поток ". Кой в действителност е Бабаков, довереникът на Владимир Путин?

Той заема две публични позиции в Русия - заместник-председател на съветския парламент и специфичен представител на президента Владимир Путин “по въпросите на съдействието с организациите на сънародниците зад граница ”. Казва се Александър Бабаков и до момента името му не беше необятно познато в България, въпреки да е споменавано.

Украински хакери оповестиха, че са разрушили електронната му поща. Автентичността на изтеклите документи не е без значение доказана изрично, само че Антикорупционният фонд (АКФ) откри в публикуваните имейли. Те са свързани със съмнителни дейности и пробутване на съветски ползи при градежа на продължението на газопровода " Турски поток " през България по време на ръководството на ГЕРБ.

Бабаков попада под глобите на Европейски Съюз против Русия поради дейностите на Кремъл в Украйна още през 2014 година след противозаконната анексия на украинския Крим, която той поддържа.

На сметката на довереника на Путин се написа необятна интернационална активност - апетитен е за проектант на скица за съветско финансиране на крайнодясната, евроскептична партия “Национален Фронт ” във Франция. През април 2023 година прокуратурата в Ню Йорк публично упрекна Бабаков и двама негови сътрудници, в " противозаконни дейности против Украйна отвън бойното поле " на американска територия. Той стои и зад провеждането на междупарламентарна конференция Русия-Африка през март.

Както за доста други от околните до Путин политици, за Бабаков също има журналистически следствия за пране на пари и укриване на приходи. Семейството му има парцели във Франция и Англия.

Какво знаем за Александър Бабаков?
От Кишинев до Москва и Киев
Александр Бабаков е роден през 1963 година в Кишинев, столицата на Молдова, която тогава е част от Съюз на съветските социалистически републики. Завършва учебно заведение със златен орден, става занаятчия на спорта по тенис на маса.

През 1985 година приключва стопанска система в Московския държавен университет " Ломоносов ", занимава се с комсомолска работа, взима докторска степен и преподава до 2003 година Бабаков завърта бизнес в украински стратегически предприятия. От началото на 90-те до 2003 година е член на Съвета на шефовете на украинската " Промсвяз ”. В Украйна е мажоритарен акционер в редица енергийни компании, измежду които " Киевобленерго ", " Одесобленерго ", " Житомиробленерго ", " Севастополэнерго ", " Кировоградобленерго ", " Херсонобленерго ".

Притежава хотели в Киев и Ялта. Тези инвестиции на Бабаков не са били очевидни, а през офшорни кампомпании, за които се разбрила от през 2016 година
От партия в партия до " Единна Русия "
Бабаков влиза в политиката през 2003 година Става член на партията на съветските райони " Родина " и е определен за народен представител в Държавната дума - Народното събрание на Руската федерация. През 2006 година става ръководител на " Родина ", само че бързо е изпъден от националсоциалистическата партия. През 2007 година е определен за народен представител от " Справедлива Русия ". Става един от деветимата заместник-председатели на Думата. През 2011 година напуща партията, заявявайки, че " се е маргинализирала и е в твърда съпротива на управлението на страната ".

Бабаков се причислява към Общоруския национален фронт и още същата година става народен представител - към този момент от листата на " Единна Русия " на Владимир Путин. От 2016 година до 2021 година е член на горната камара на съветския парламент - Съвета на федерацията.

В момента е заместник-председател на Думата от фракцията " Справедлива Русия ", а специфичен представител на Путин за връзка с руснаците зад граница се се води от 2012 година

Той е измежду руснаците със наказания от Европейски Съюз, Англия и Съединени американски щати.
 Александр Бабаков Хибридни интервенции по целия свят
Сведения за активността на Бабаков надалеч оттатък контактите с руснаци зад граница не липсват в годините и по всичко проличава, че той е поддръжник на Владимир Путин и основно настоящо лице в хибридни интервенции на Русия по целия свят. През август 2023 година украинските хакери от " Кибер опозиция " разпространиха наличието на е-поща, за която настояват, че е на Александр Бабаков.

Автентичността на “теча ” към момента не е без значение доказана. Според съветски проверяващ публицист, с който Свободна Европа беседва, наподобява на същински, тъй като съдържа огромен брой публични документи, които е съвсем невероятно да бъдат подправени в подобен мащаб.

От АКФ направиха обзор на масива от данни и откриха българска диря.
България и Южен (Турски) поток
Зимата на 2013 година В софийски бар до Народното събрание Бабаков се среща с тогавашен длъжностен заместник-министър на енергетиката в кабинета с министър председател на Марин Райков. От заместник-министъра е поискано " особено подпомагане " за плана " Южен поток ". Предложен е рушвет. Веднага след срещата заместник-министърът е алармирал за случая българските служби. Случката е в обява за напън от Путин над България да бъде издигнат водопровод, който да замести преноса на газ през Украйна.

За ролята и присъединяване на Бабаков в неслучилито се строителство на " Южен Поток " - план, който по-късно се трансформира в продължение на " Турски поток " през България, се схваща повече и от от 2019 година В него е показан документ от делото за банкрута на КТБ. Той съставлява банкова гаранция за два и 2,5 милиона евро за плана " Южен поток " на името на съветската компания " Стройтрансгаз ". В лист на посетителите на банкера притежател на банкрутиралата КТБ - Цветан Василев от 22 ноември 2013 година написа: " господин Бабаков, с защита ".

В последна сметка планът за “Южен поток ”, който трябваше да транспортира съветски газ по дъното на Черно море през България до Сърбия, беше заровен през 2014 година, защото не отговаряше на европейските условия. Тръбопроводът възкръсна години по-късно като продължение на " Турски поток " след посещаване на тогавашния министър председател Бойко Борисов в Москва през 2018 година

Бившият заместник-председател на ГЕРБ - Цветан Цветанов, попита някогашните си съпартийци Томислав Дончев, Теменужка Петкова и Бойко Борисов: „ Правени ли са срещи с Александър Бабаков, Александър Воробьов - хора от забранителния лист на Европейската комисия, когато се прокарваше концепцията за „ Южен поток “, и дали тези лица не са взели участие в структурирането на цялостния план по „ Турски поток “, който да бъде с отговорност за българската страна, за българското енергийно сдружение „ Булгартрансгаз? “

Сега в изтеклите имейли, за които се допуска, че са от пощата на Бабаков, има данни точно за негова интервенция в договарянията за градежа на директния газопровод през България.
Пари за " Националния фронт " на Франция
Френската партия " Национален фронт " с водач Мари Льо Пен е получава финансиране от съветски банки и компании в интервала 2014-2016 година Според следствие на година основна роля в схемата играят Александър Бабаков и френският евродепутат Жан-Люк Шафхаузер. Сътрудниците на Бабаков Михаил Плисюк и Александър Воробьов даже пишат речи за Льо Пен за преустановяване на огъня в Донбас, твърди следствието.

На 7 юли 2014 година Шафхаузер прави изказване за преустановяване на огъня в Донбас, Украйна, което изцяло съответствува с формалната позиция на Русия и изпратените му цитати. Шафхаузер препраща копие от изказването си на Плисюк.

Михаил Плисюк и Александър Воробьов са членове на управлението на " Института за проучване на интернационалната интеграция ". Той се саморекламира, че спомага на съветския бизнес в чужбина. “Нашият експертен опит е ориентиран към Европа с акцент върху балканските страни ”, написа още в уеб страницата, като измежду страните категорично е посочена България.
Дело в Ню Йорк
През април 2023 година прокуратурата в Ню Йорк и двама негови сътрудници в " противозаконни дейности против Украйна, отвън бойното поле " на американска територия от 2012 година Сътрудниците са Александър Воробьов и Михаил Плисюк. На тях също са повдигнати обвинявания във федералния съд в Манхатън.

За прикритие на активността си тримата са употребявали активността на " Институт за проучвания и интернационална интеграция ", съгласно обвиняването в Съединени американски щати.

През 2017 година „ най-малко един член на Конгреса на Съединени американски щати “ е бил канен на гратис посещаване на конференция в Ялта, проведена от Бабаков и екипа му, излиза наяве по делото.

Част от работата на сътрудниците е била да провеждат срещи на членове на Конгреса на Съединени американски щати с Бабаков и „ други задгранични чиновници, които са съгласни с неговите позиции “. Прокуратурата на Ню Йорк твърди, че руснаците са се пробвали да вербуват за свои сътрудници и американски жители.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР