Украинската служба за сигурност съобщи, че е разкрила корупция при

...
Украинската служба за сигурност съобщи, че е разкрила корупция при
Коментари Харесай

Украйна разкрила корупция при закупуването на оръжие на стойност 40 милиона долара

Украинската работа за сигурност заяви, че е разкрила корупция при покупка на оръжие от военните на стойност към 40 милиона $ (31 милиона английски лири).

СБУ сподели, че петима високопоставени чиновници в Министерството на защитата и  снабдител на оръжия са разследвани . Те са подписали контракт за  100 000 минометни снаряда през август 2022 година

Плащането е осъществено авансово, като някои средства са преведени в чужбина, само че в никакъв случай не е предоставено оръжие.

Корупцията е главен препъникамък в кандидатурата на Украйна да се причисли към Европейския съюз. СБУ заяви, че следствие е „ разкрило “ чиновници на Министерството на защитата и мениджъри на доставчика на оръжие Лвов Арсенал, „ които са откраднали близо 1,5 милиарда гривни при закупуване на снаряди “ .

„ Според следствието в присвояването са забъркани някогашни и сегашни високопоставени чиновници на Министерството на защитата и ръководители на свързани компании “ , се споделя в известието.

СБУ уточни, че макар че договорът за снарядите е контрактуван шест месеца, откакто Русия стартира пълномащабното си навлизане в Украйна, „ нито един артилерийски снаряд “ не е изпратен .

Един от обвинените е бил арестуван при опит да напусне Украйна и сега е в ареста, заяви СБУ.

Главният прокурор на Украйна уточни, че откраднатите средства са иззети и ще бъдат върнати в бюджета за защита .

Надеждите на Украйна за възобновяване разчитат на битката с корупцията .
Проблемите към корупцията преследват Украйна от години.

Украинският президент Володимир Зеленски уточни битката с корупцията като един от главните си цели , когато пристигна на власт през 2019 година

Последните обвинявания идват, до момента в който републиканците в Съединените щати отблъскват напъните на президента Джо Байдън да изпрати повече помощ на Украйна .

През август президентът Зеленски уволни всички длъжностни лица , отговарящи за набирането на военни, с цел да постави завършек на система, в която на някои хора беше разрешено да избягат от военна работа .

Украйна беше класирана на 116-то място от 180 страни в показател за разбиране на корупцията за 2022 година от организацията за акции и проучвания Transparency International.

Но напъните за битка с корупцията стартират да имат значение. Тя е една от единствено 10-те страни, които устойчиво се изкачват в класацията на Transparency International, издигайки се с 28 позиции за десетилетие .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР