Украинската полиция съобщи, че разследва документи и аудиозаписи от 2012

...
Украинската полиция съобщи, че разследва документи и аудиозаписи от 2012
Коментари Харесай

Украйна разследва аудиозаписи, на които се обсъжда убийството на журналист

Украинската полиция заяви, че проверява документи и аудиозаписи от 2012 година за проекти за ликвидиране на публицист, който след това стана жертва на бомбен атентат в Киев през 2016 година, съобщи Ройтерс.

Полицията популяризира изказване по случая в същия ден, в който онлайн изданието "ИЮ Обзървър " разгласява запис, на който съгласно медията беларуската работа за сигурност Комитет за Държавна сигурност (на СССР) разисква през 2012 година проекти за ликвидиране на проверяващия публицист Павел Шеремет, цитира Българска телеграфна агенция.

Украинската полиция даде малко детайлности за аудиозаписите, които проверява, и не заяви за обвинени.

Ако достоверността на оповестените от "ИЮ Обзървър " записи бъде доказана, това ще ускори съмненията, че беларуското Комитет за Държавна сигурност (на СССР) е забъркано в убийството на Шеремет, който бе критик на беларуското управление при ръководството на президента Александър Лукашенко, отбелязва Ройтерс.

Беларуското Комитет за Държавна сигурност (на СССР) не е дало отговор на питане за коментар.

"ИЮ Обзървър " се е сдобил със записа от беларуски опозиционен деятел. В него се разискват проекти врагове на ръководството на Лукашенко да бъдат убити с отрова или експлозиви.
Украинската полиция съобщи, че се е сдобила със своите материали по случая посредством външното разузнаване на Украйна.

Фрагменти от получената от полицията информация са оповестени в интернет. "Неизвестни лица разискват убийството на журналиста Павел Шеремет ", съобщи полицията.

След изборите през август в Беларус, които съгласно съперниците на Лукашенко са били фалшифицирани, той предприе репресивни ограничения против избухналите по този мотив митинги. Лукашенко отхвърля да е имало изборни измами.

Украинският президент Володимир Зеленски, който пристигна на власт преди две години, разгласи следствието на убийството на Шеремет за собствен приоритет.

В Украйна против трима обвинени украински жители се води дело по отношение на убийството, само че управляващите не са открили кой го е поръчал. Заподозрените не се признават за отговорни.

След като избяга от хипотетично гонене в Беларус, Шеремет получи съветско поданство, само че през 2014 година се реалокира за непрекъснато в Украйна, тъй като не се усещаше в сигурност в Москва.

Шеремет работеше за новинарския уебсайт "Украинска истина ", чийто създател Георгий Гонгадзе също беше погубен през 2000 година Обезглавеното тяло на Гонгадзе беше открито в гора край Киев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР