Украинската киберполиция е арестувала 36-годишен мъж от град Нетишин за

...
Украинската киберполиция е арестувала 36-годишен мъж от град Нетишин за
Коментари Харесай

Украинец е арестуван за продажбата на лични данни на 300 милиона души на руснаци

Украинската киберполиция е арестувала 36-годишен мъж от град Нетишин за продажба на персонални данни и сензитивна информация на над 300 милиона души, жители на Украйна и други европейски страни. Купувачите са били съветски жители.

Продавачът е употребявал Telegram, с цел да разпространява откраднатите данни измежду заинтригуваните купувачи, като е желал сред 500 и 2000 $ според от количеството данни и тяхната стойност.

„ Мъжът е бил админ на затворени групи и канали в месинджъра Telegram, където е продавал персонални данни на жители на Украйна и Европейския съюз. “

„ По-специално нападателят е разполагал с информация за паспортни данни, номера на данъкоплатци, свидетелства за раждане, шофьорски книжки и данни за банкови сметки. “

се споделя в известието на полицията

Разследването на полицията разкрива, че купувачите са били съветски жители, които са употребявали неразрешени на украинска територия валути, с цел да платят за откраднатите данни. По този метод правоохранителните органи са били доведени и до киберпрестъпника.

По време на полицейската акция по откриването на местонахождението на нарушителя, той се опитал да попречва следствието и даже нападнал полицейски чиновник.

Въпреки това чиновниците на реда пристъпили към конфискуване на 36 твърди диска, компютри и сървърно съоръжение, съдържащи няколко бази данни, чийто генезис ще бъде открит посредством следващ разбор.

Срещу задържания мъж в този момент се води наказателно произвеждане по част 2 от член 361-1 (създаване на програмен продукт със злонамерени цели), член 362 (неразрешен достъп до информация, съхранявана в компютърни мрежи) и част 2 от член 345 (заплаха или принуждение против чиновник на реда) на Наказателния кодекс на Украйна.

За последното се планува наказване отнемане от независимост до 5 години, до момента в който наказването за първите две нарушавания от Наказателния кодекс варира според от тежестта на закононарушението, престъпното минало на обвинения и съответните условия по случая.

През декември 2021 година украинската киберполиция организира огромна интервенция за арестуването на 51 обвинени, които са продавали 100 бази данни с общ размер 90 000 GB, съответстващи на 300 милиона души от Съединени американски щати, Украйна и разнообразни европейски страни.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР