Украинската държавна компания Енергоатом“ обвини днес руските сили, че са

...
Украинската държавна компания Енергоатом“ обвини днес руските сили, че са
Коментари Харесай

Енергоатом заяви, че руските войски са отвлекли висш служител на Запорожката АЕЦ

Украинската държавна компания „ Енергоатом “ упрекна през днешния ден съветските сили, че са отвлекли върховен чиновник на Запорожката атомна електроцентрала, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

„ Енергоатом “ съобщи в своя канал в Телеграм, че заместник-генералният шеф на АЕЦ-а по човешките запаси Валерий Мартинюк е бил похитен. Компанията сподели, че той е държан на незнайно място и против него „ евентуално се употребяват способи за изтезание и заплашване “.

„ Енергоатом “ прикани генералния шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси да вземе „ всички вероятни ограничения “, с цел да помогне за освобождението на Мартинюк.

Запорожката АЕЦ в Украйна е окупирана от Русия от месеци, само че продължава да се поддържа от украински личен състав.

По-рано през октомври беше арестуван тогавашният общоприет шеф на централата Игор Мурашов. Според украинските управляващи той е бил арестуван от съветските сили, до момента в който се прибирал от работа към къщи.

Миналата седмица Гроси разгласи освобождението му, след което МААЕ сподели, че Мурашов няма да се върне към отговорностите си като шеф на централата.

Русия съобщи, че възнамерява неин личен състав да поеме контрола върху нуклеарния обект. Подобен ход обаче беше отритнат от президента на „ Енергоатом “ Петро Котин, който се назначи за началник на АЕЦ-а. Той сподели, че решенията за работата на централата ще се вземат в Киев.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР