Украинската държавна газова компания Нафтогаз заяви в четвъртък, че Москва

...
Украинската държавна газова компания Нафтогаз заяви в четвъртък, че Москва
Коментари Харесай

Русия е осъдена да плати милиарди на украинска компания за анексията на Крим

Украинската държавна газова компания " Нафтогаз " съобщи в четвъртък, че Москва е била наказана от трибунал в Хага да заплати 5 милиарда $ отплата за нелегално отчуждаване на нейните активи в анексирания от Русия Крим през 2014 година, заяви Ройтерс.

Главният изпълнителен шеф на " Нафтогаз " Олексий Чернишов разказа решението от сряда на Арбитражния арбитражен съд в Хага към Постоянния трибунал като " основна победа на енергийния фронт " и сподели, че чака още решения в интерес на Украйна.

" Въпреки опитите на Русия да попречи на правораздаването, Арбитражният арбитражен съд подреди на Русия да компенсира " Нафтогаз " за загуби от 5 милиарда $ ", заяви компанията.

" Сега Русия би трябвало да извърши това решение в сходство със отговорностите си по интернационалното право ", се споделя в изказване.

Русия завладя полуостров Крим през 2014 година, навличайки вълна от наказания от западните държавни управления.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели в четвъртък, че специалистите изследват решението на съда и ще решат какви ограничения да подхващат.

" Нафтогаз " сподели, че в случай че Русия откаже да заплати непринудено, тя може да инициира " развой на признание и допускане за осъществяване на територията на страни, в които се намират активи на Руската федерация ".

Компанията, чиито активи в Крим включваха " Черноморнафтогаз ", който произвеждаше обилни количества газ от Черно море, не даде повече детайлности за това към кои задгранични съветски активи може да се насочи.

" Нафтогаз стартира арбитражно произвеждане с шест други компании в групата на " Нафтогаз " през октомври 2016 година, се споделя в известието, отбелязвайки, че арбитражното решение е постановено след чувания за установяване на размера на компенсацията, които завършиха през март 2022 година

Тим Аш, анализатор в консултантската компания BlueBay Asset Management, сподели, че решението е " голяма правна победа за Украйна и считам, че ще има още ".

 " Нафтогаз " е първата огромна компания на Украйна, спряла да обслужва заемите си

" Нафтогаз " води договаряния с вложители за преструктуриране на дълга, с цел да извади компанията от траялия месеци банкрут, прибавя Ройтерс. Компанията престана да изплаща отговорностите си по еврооблигациите си предишния юни, като държавното управление пое непосредствено обезпечаването на гориво за отопление.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР