Украинската армия предприе контраофанзива срещу руските сили в Южна Украйна.

...
Украинската армия предприе контраофанзива срещу руските сили в Южна Украйна.
Коментари Харесай

Украинските сили настъпват към Херсон. Русия се бори да задържи ключов мост над Днепър

Украинската войска предприе контраатака против съветските сили в Южна Украйна. През последните 48 часа в окупираната от съветските войски Херсонска област се водят тежки боеве, заяви английското военно разузнаване в събота.

Украйна се пробва да прекъсне връзките на съветските сили на запад от река Днепър край Херсон с тези, ситуирани на изток. В опит да забавят украинското контранастъпление съветските сили употребяват артилерийски обстрел.

По-рано почитан американски чиновник заяви, че Русия губи стотици военни всеки ден във войната в Украйна. По думите му хиляди съветски капитани и лейтенанти, както и няколко генерали са убити от началото на непредизвиканата съветска военна инвазия.
Веригите за доставяне на съветските сили са застрашени
Украйна нанася нови удари против Антоновския мост над река Днепър край Херсон. Според английското разузнаване оборудването е претърпяло вреди, само че към 22 юли към момента е функционирало.

Антоновския мост е основен за съветските сили, тъй като е един от дребното пътища, които свързват окупирания Херсон на запад от Днепър с другите територии под контрола на Русия на изток от реката. Освен него има единствено още един мост, по който Русия може да доставя съоръжение и консумативи на военните си, окупирали Херсон, и да изтегли силите си при нужда.

“Веригите за доставяне на съветските сили западно от Днепър са все по-застрашени ”, написа английското Министерство на защитата, като се базира на разследваща информация. “Ако опцията за прекосяване през Днепър бъде отстранена и съветските сили в окупирания Херсон бъдат откъснати [от другите окупирани територии], това ще бъде забележителен боен и политически удар за Русия. ”

Представители на Украйна настояват, че Русия може да се опита да построи краткотраен мост над Днепър, само че съгласно Лондон това би било “много рисково начинание ”.
 Антоновския мост. Снимката е архивна Русия губи стотици военни всеки ден
Високопоставен чиновник на Съединени американски щати сподели пред Ройтерс на 22 юли, че съгласно Вашингтон Русия губи стотици военни всеки ден във войната в Украйна. По думите му от началото на съветската военна инвазия са убити хиляди лейтенанти и капитани, стотици полковници и няколко генерали.

Американският чиновник, който е изискал името му да не бъде оповестено, уточни още, че съгласно Вашингтон Украйна е унищожила над 100 основни цели на територията си - съветски командни постове, съветски хранилища за муниции и съветски обекти за противовъздушна защита.

Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс сподели на 20 юли, че съгласно оценките на Съединени американски щати Русия е изгубила в Украйна 15 000 военни, а най-малко 45 000 са ранени.

Той добави, че украинските сили също търпят обилни загуби. Според президента на Украйна Володимир Зеленски към 23 юли умират приблизително по 30 украински бойци дневно, само че в най-тежките сражения през март и юни броят им беше по до 200 дневно.

Русия не разгласява статистика за убитите на фронта свои бойци. Последните данни са от 25 март, когато съгласно Москва броят на жертвите от съветска стана е бил 1351 души.

Съобщенията за украинската контраатака и съветските загуби идват на фона на оповестената нова за Украйна и на зачестилите съветски надалеч от фронта, които взимат цивилни жертви.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР