Украинската армия и проруските сепаратисти взаимно се обвиниха днес в

...
Украинската армия и проруските сепаратисти взаимно се обвиниха днес в
Коментари Харесай

Напрежението се засилва: Киев и проруските сепаратисти се обвиняват в нарушения на примирието

Украинската войска и проруските сепаратисти взаимно се упрекнаха през днешния ден в нови нарушавания на примирието в източната част на страната, където през вчерашния ден избухна принуждение на фона на опасенията от съветска офанзива, съобщи Франс прес. Същевременно към момента няма ясни признаци, че Русия фактически реализира обещаното от нея евакуиране на част от войските, с които методично обкръжава Украйна от три страни през последните седмици.

Властите в Киев оповестиха за 20 нарушавания на прекратяването на огъня от страна на бунтовниците през нощта. Сепаратистите са преброили 27 случая, когато украинската войска е откривала огън.

Вчера в селището Станица Луганска, в зоната, следена от Киев, са паднали 32 снаряда. Засегната е била детска градина, отчасти е било прекратено електроснабдяването, сподели армията. Бомбардировки се правят и сега покрай Станица Луганска. Това оповестиха в петък намиращи се на терен публицисти на Франс прес.

Наблюдателите от ОССЕ рапортуваха за доста усилване на обстрелите, със 189 нарушавания на примирието в региона на Донецк през вчерашния ден против 24 предния ден. В другия бастион на сепаратистите, зоната към Луганск, са били регистрирани 402 нарушавания при 129 в сряда.

Двата лагера се упрекват взаимно за новия изблик на принуждение в границите на спора, лишил живота на над 14 000 души от 2014 година, отбелязва Агенция Франс Прес.

Минските съглашения от 2015 година дадоха опция за помирение и значително понижаване на конфликтите, само че на фронтовата линия понякога още веднъж избухва принуждение. Сега то отново се ускорява на фона на напрежението сред Русия и Запада, който я упреква, че е струпала близо 150 000 бойци на границата с Украйна.

Русия отхвърля, че готви нахлуване, само че желае от Запада гаранции за своята лична сигурност. Смята се, че Москва покровителства сепаратистите в Източна Украйна във боен и финансов проект, отбелязва Агенция Франс Прес.

Насилието в Украйна усилва изгледите за война , написа в. " Уолстрийт джърнъл ".

А американският президент Джо Байдън сподели, че Русия приготвя предлог за навлизане на украинска територия, и предизвести, че опасността от съветско нахлуване остава " доста огромна ".

Напрежението още повече се увеличи, откакто Москва заплаши в писмо до Вашингтон да прибегне към неуточнени " военно-технически ограничения ", в случай че не получи от Съединени американски щати и техните съдружници правнообвързващи гаранции за своята сигурност, включващи заричане от НАТО, че в никакъв случай няма да допусне Украйна за член, както и ограничавания върху разполагането на войски в Източна Европа, отбелязва изданието.

Байдън и негови висши сътрудници насочиха през вчерашния ден нови предизвестия, че Русия се готви за военно нахлуване против Украйна, евентуално в идващите няколко дни, показва в. " Вашингтон таймс ".

Необичайно внезапните изказвания на Байдън, държавния секретар Антъни Блинкън и други високопоставени американски чиновници ускориха страховете от действителни бойни дейности в сърцето на Европа и наподобява оставиха единствено дребна и все по-отслабваща опция за дипломатически излаз от спора, разяснява изданието.

Киев: Русия е струпала 149 000 военни по границата

Русия е струпала 149 000 военни по границата си с Украйна, съобщи украинският министър на защитата Олексий Резников, представен от Франс прес.

" Наблюдаваме съветските военни единици. Сухопътните сили са 129 000. Ако прибавим към тях бойците от флота и военновъздушните сили, общият им брой доближава 149 000 ", посочи Резников.

Киев не има намерение да прави офанзиви против сепаратистките територии в Източна Украйна или против анексирания полуостров Крим, разгласи Резников.

" Ние ускоряваме отбраната си, само че нямаме желание да организираме каквато и да било атака " против тези територии, сподели министърът по време на сесия на украинския парламент.

Русия твърди, че изтегля още сили

Русия съобщи през днешния ден, че изтегля танкове, ситуирани покрай украинската граница, като ги връща назад в поделенията, а също и бомбардировачи от анексирания украински полуостров Крим, съобщи Франс прес.

" Нова военна влакова комбинация, пренасяща войски и техника на подразделения от танковата войска на Западния боен окръг, се завърна в непрекъснатите ѝ бази " в региона на Нижни Новгород - на повече от хиляда километра от Украйна, уточни в официално съобщение съветското министерство на защитата.

Тези сили се връщат в гарнизоните си след привършване на планувано военно обучение.

Говорител на съветските военноморски сили, представен от Интерфакс, заяви, че в границите на тези маневри 10 бомбардировача Су-24, основани в Крим, са напуснали полуострова, анексиран през 2014 година, и са се трансферирали на други летища в Русия.

На 50 километра от границата

Британското министерство на защитата предприе необикновена стъпка, публикувайки инфографика, показваща възможните посоки, по които Русия може да извърши навлизане в Украйна, а точно откъм Русия, Беларус и Крим, отбелязва в. " Дейли телеграф ".

Англия счита, че съвсем половината от струпаните до Украйна съветски войски към този момент са на към 50 километра от границата, което не дава отговор на изказванията на Москва, че силите ѝ се връщат в казармите, написа в. " Гардиън ".

Цитирани от изданието чиновници, споделиха, че подкрепления от 14 батальона са в развой на идване, и акцентираха построяването на понтонен мост в Беларус през последните няколко дни като образец за необикновена военна интензивност.

Мостът, оголен от сателитни фотоси, е бил построен на десетина километра от украинската граница при река Припят в региона на Чернобилската изключителна зона по време на взаимни руско-беларуски военни учения, показва вестникът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР