Уж вече е лято, но не се усеща съвсем като

...
Уж вече е лято, но не се усеща съвсем като
Коментари Харесай

Защо дъждовното време разваля настроението ни

Уж към този момент е лято, само че не се усеща напълно като лято. Наистина, температурите се покачват с всеки минал ден от юни, само че периодическите дъждове, които не стопират към този момент от много време, като че ли се пробват да ни заблудят, че е лятото е пристигнало.
 Дъжд, превалявания и по какъв начин звукът на дъждовните капки ни успокоява
Вълшебната мощ в шума на капките дъжд

Още една мощ на дъжда

А обратно на приказката, че няма нищо по-хубаво от неприятното време, е наблюдението на експертите по психологично здраве. Те настояват, че точно неприятното време може да е отговорно за неприятното ни въодушевление. И надали има човек, който в дъждовен ден да не се е чувствал посърнал, ленив, даже и раздразним.

Според учените една от аргументите да сме в неприятно въодушевление при неприятно време, е чисто и просто неналичието на слънчева светлина. Всъщност когато на открито няма слънце за ден, два или повече, това може да се отрази както на психическото, по този начин и на физическото ни положение.

Ето и обяснението за това. Тялото ни разчита на слънчевата светлина, с цел да контролира вътрешния ни часовник, т.е. по кое време спим и по кое време сме будни. Сутрешното слънце ни оказва помощ да сме по-бдителни и надлежно, който го няма, се усещаме по-сънливи. Променливото време може да наруши ритъма ни, като ни кара да повече или по-малко от нормалното. А може да повлияе отрицателно на настроението ни.
 Снимка 623856

Слънчевата светлина усъвършенства настроението ни, защото покачва равнищата на серотонин и допамин. Съответно без нея и по-ниските равнища на тези два невротрансмитера, много хора са склонни да се усещат потиснати.

Други метеорологични фактори, като промени в температурата, влажността и барометричното налягане, също могат да повлияят на метода, по който човек се усеща прочувствено, защото могат да провокират  при хора, които са податливи - да вземем за пример тези, които живеят с хронични болести като мигрена или артрит.

Освен това при мнозина избират да си спестят излизанията и вземат решение да си останат у дома. Така обаче понижаваме физическата си интензивност, отлагаме дълго чакани проекти - следствия, които също може да ни накарат да се почувстваме по-тъжни. Движението и социализацията са от много огромно значение за положителното ни психологично здраве, напомнят ни от.
 Есен, въодушевление, дъжд, четене, другар и 5 неща, които ни зареждат при неприятно време
Как да имаме въодушевление и в неприятно време

5 неща, които ще ни карат да се усмихваме повече

Затова, даже когато времето е неприятно, е добра концепция въпреки всичко да излезем от у дома, да вземем за пример за къса разходка. А в случай че времето напълно не разрешава даже и това, можем най-малко да идем на кафе с другар.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР