Уилиам Чолов е един от младите ни таланти, към когото

...
Уилиам Чолов е един от младите ни таланти, към когото
Коментари Харесай

Уилиам Чолов: Искам олимпийското злато, но трябва да съм най-добрата версия на себе си


Уилиам Чолов е един от младите ни гении, към който се разпореждат огромни очаквания за бъдещето. Едва на 18 години, той към този момент е троент европейски първенец при подрастващите. В последния месец, геният от школата на Борислав Бояджиев завоюва два наградата за най-хубав боксьор - от шампионатите " Адриатическа перла " и " Емил Жечев ". През идващия месец на Уилиам следва дебют на международно състезание. Той приказва за уеб страницата на БФ Бокс за мощното начало на годината, идните шампионати и още любопитни тематики.

Уилиам, здравей. Много мощно начало на годината за теб. Как се чувстваш след триумфите, които реализира на " Адриатическа перла " и " Емил Жечев "?

- Чувствам се доста добре. Уверен съм в себе си. Винаги при започване на годината си слагам най-високите цели, които бих могъл да реализира и преследвам върха. Не бих споделил, че съм сюрпризиран от представянето си, поради тренировките и напъните, които влагам.

Как ти се стори конкуренцията на двата шампионата?

- Първият шампионат в Черна гора бе в действителност доста мощен. Аз не играх предходната година на европейското състезание, тъй като се разболях от ковид и тогава първенец в моята категория стана един украинец (Тохобирский). Сега, още в първия си мач в Бар, победих точно него. Бих и двама представители на Русия, тъй че в действителност конкуренцията бе на доста високо равнище. Тук шампионатът също бе добър, тъй че съм удовлетворен от представянето си.

Покачва ли се увереността след тези две купи, на фона и на идното през април международно състезание?

- Определено. Очакванията би трябвало да са огромни, само че виждам да не мисля авансово за тези неща, с цел да не се товаря. При всички положения обаче ще отида на това състезание, с цел да стана първенец. Досега не съм играл на международно състезание и това е единственият златен орден, който ми липсва все още.
 Тервел Пулев се завръща на кръга през лятото
Тервел Пулев се завръща на кръга през лятото

Очаква мач за международната купа при започване на 2022 година

Три европейски трофеи при подрастващите, от три участия. Това е в действителност впечатляващо достижение. Вървиш по стъпките на актуалната ни звезда при мъжете Даниел Асенов, който за къс интервал от време завоюва 6 златни оценки. Гледаш ли към този момент и към пробив при по-големите?

- Основното е да наложа себе си. В момента съм се концентрирал напълно върху международното състезание, след което през есента имаме европейско за младежи. Едва по-късно ще мисля към този момент в посока нахлуване в мъжкия бокс. Но би трябвало да го обсъдим с треньорския щаб.

Към теб и съотборниците ти се разпореждат съществени очаквания и упования за Олимпиадата в Париж 2024. Колко надалеч ти се коства едно присъединяване там?

- Не е толкоз надалеч, само че не е и толкоз близо. Заедно с персоналния ми треньор и целия екип на боксова академия " Боби Бояджиев " ще гледаме да се подготвим в механически, игрово, физически и душевен проект, за тази Олимпиада. Но с цел да стигна до такава степен, би трябвало да мина през други трудности. Знам, че има време за подготовка и аз съм подготвен да се развъртвам, с цел да отида там.

На фона на триумфите, които постигаш досега, има ли нотка на самозабравяне или на разпределяне?

- По-скоро не. Аз по този начин съм учтив и имам такова виждане, че до момента в който не реализира най-голямата си цел, не могат да ме задоволят краткотрайните триумфи. Разбира се, веселя се, когато печеля златен орден и накарам околните ми да се гордеят с мен, само че не се главозамайвам, тъй като има доста работа до олимпийския връх. Работя още повече, тъй като построявам име с тези триумфи и би трябвало да го защищавам.

Конкуренцията по какъв начин гледа на теб?

- Със сигурност знаят кой съм и ме наблюдават. Имат предпочитание да ме победят, само че на този стадий не им се получава. Явно не е толкоз елементарно.

Как въобще се захвана с бокс? Имаш ли и обичани боксьори?

- Боксът като че ли самичък ме избра. Мотивирах се от кино лентата " Роки ". Усетих, че това е моят спорт. Имахме и тежък интервал в фамилията и усетих, че би трябвало да отида в залата. В началото подражавах на много боксьори, виждам да открадна някоя техника, само че към този момент имитирам на себе си.

Споменаваш емблематична лента като " Роки ". Това е филм за едно по-старо потомство, ти по какъв начин попадна на него?

- Случайно беше. Бяхме се събрали вкъщи и гледахме филми. Бяхме създали кино вечер и татко ми го пусна. Още при първата серия усетих някаква искра, просто доста ми хареса развиването на сюжета, битката на основния воин. Много желаех и аз като него да съумея. Усетих го, че е моето. Бях на 11 или 12 години, не мога да го опиша тъкмо. Усетих искра, която след това се трансформира в пламък и в този момент е пожар.

Определено не си сбъркал. На 12 години по принцип е малко късно за професионалния спорт, само че ето, че при теб се е получило...

- Да, аз на 12 години влязох в залата. Започнах да упражнявам малко при баба, само че след това отидох при боксовата академия на Боби Бояджиев, това беше в края на 2015 година. В края на 2016-а, след 10 мача отидох на европейско състезание за възпитаници и още при дебюта ми станах европейски първенец, без никакъв опит. После завоювах още две европейски трофеи и единствено през предходната година не съумях да вземам участие, поради проблемите с ковид. Тази година също съм се прицелил в нова европейска и първа международна купа. Получават ми се нещата. Както с помощта на мен, по този начин и на моите близки и на боксовата академия на Боби Бояджиев, които са компактно зад мен и ми подсигуряват всичко.

Как се работи с треньор като Боби Бояджиев?

- Трябва да си доста порядъчен в работата. Изисква доста, само че в случай че се задоволим с това, което сме постигнали, в никакъв случай няма да стигнем по-далеч. Затова и е хубаво, че условията са огромни. Така надграждаш и ставаш все по-добър.

Какво си пожелаваш?

- Най-вече да съм здрав, както и моите близки. Другото ще го реализира, както съм го правил и до момента. Олимпиадата несъмнено е крайната ми цел, на този стадий от живота ми. Печеля всички шампионати, само че даже и да изгубвам, това е подготовка за Олимпийските игри в Париж. Всички старания са, с цел да ставам по-добър и през 2024-та да съм най-хубавата версия на себе си. Всичко, което съм постигнал на този стадий, е с помощта на околните ми, Борислав Бояджиев и екипът на академията. Вярвам, че по този начин ще продължим сполучливо и в бъдеще.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР