, УикипедияНа днешния ден се навършват 62 години от първия

...
, УикипедияНа днешния ден се навършват 62 години от първия
Коментари Харесай

62 години от полета на първите „космонавти“

, Уикипедия
На днешния ден се навършват 62 години от първия полет на галактически уред с живи същества на борда, които сполучливо се завръщат на Земята.

На 19 август 1960 година в 11:44 часа по московско време руските кучета космонавти Белка и Стрелка са изстреляни в земната орбита с галактическия транспортен съд „ Спутник-5 “. На 20 август след 17 обиколки на земното кълбо, те кацнаха сполучливо на 10 км от изчислената точка и станаха първите животни, които се върнаха живи след галактическия полет.

Целта на опита е да се ревизира успеваемостта на системата на животоосигуряване в космоса и проучване въздействието на галактическото излъчване върху живите организми. Белка и Стрелка са първите живи същества, които наред се връщат на Земята след орбитален полет (преди това на 28 май 1959 година краткотраен суборбитален галактически полет правят шимпанзетата Ейбъл и Бейкър).

След няколко месеца Стрелка ражда 6 здрави кученца. Едното от тях е взето персонално от Никита Хрушчов и е изпратено като подарък на Каролин – дъщерята на американския президент Джон Кенеди.

В днешно време препарираните животни са изложени в московския Мемориален музей на космонавтиката.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР