Удобство за медици и пациенти. Лекарите вече ще могат да

...
Удобство за медици и пациенти. Лекарите вече ще могат да
Коментари Харесай

По всяко време: Лекарите ще издават рецепти от мобилния телефон или от таблета

Удобство за медици и пациенти. Лекарите към този момент ще могат да ги издават от мобилен телефон или от таблет, когато нямат опция да създадат това на компютър с медицински програмен продукт, изясни здравният министър Асен Меджидиев на взаимна конференция с министъра на електронното ръководство Георги Тодоров.

Двама министри показаха мобилното приложение е-Rх за издаване на електронни " бели предписания ".

Приложението може да се употребява по едно и също време от няколко мобилни устройства.

" Забавихме се с мобилното приложение, само че искахме да почистим всички елементи. Пускаме го безусловно функциониращо. Когато няма разполагаем компютър, бели предписания ще се издават от телефона ", добави той.

" Лекарят може да изпише рецепта по всяко едно време и от всяка една точка. Рецептата незабавно попада в електронното здравно досие. Има огромна изгода за пациентите ", разяснява Меджидиев.

" Подобряването на услугата за пациентите е задачата на приложението ", уточни Меджидиев. Той сподели, че изписването на бялата рецепта ще става бързо и от всяка една точка на страната. Това ще е допустимо и за системата на Спешната помощ, сподели още здравният министър. Тази рецепта незабавно попада в електронното здравно досие ", посочи още той.

Важно изискване за използването на приложението е лекарят да бъде деен член на Българския лекарски съюз, сподели Ивайло Стойчев от " Информационно обслужване ", което е създало мобилното приложение.

Подробни указания за потреблението на приложението ще бъде налична на уеб страницата his.bg.

Няколко държавни управления се занимават поетапно с тематиката за въвеждането на електронната рецепта.

Стартирането на издаването й бе оповестено още на 1 юни 2021, когато трябваше да се практикува навсякъде за лекарства, заплащани по НЗОК.

Първоначално електронната рецепта бе внедрена в края на декември 2020 година.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР