Удивителни камъни, които растат и се размножават могат да бъдат

...
Удивителни камъни, които растат и се размножават могат да бъдат
Коментари Харесай

Камъни, които растат и се размножават

Удивителни камъни, които порастват и се развъждат могат да бъдат открити надалеч в централната и в южната част на Румъния. Местните поданици ги назовават трованти.  Те имат заоблена или обтекаема форма. След дъжд с тях се случват невероятни събития: порастват като гъби, увеличавайки своя размер.

Например, дребен тровант, който тежи единствено няколко грама, може да доближи великански размери и да тежи повече от един звук. Колкото по-голям е камъкът, толкоз по-бавно пораства.

Основният съставен елемент на камъните трованти е пясъчникът. В тяхната вътрешна конструкция те наподобяват извънредно: в случай че рачупите камъка на две, на среза, който наподобява като дърво, можете да видите няколко така наречен възрастови пръстени, центрирани към дребна твърда вътрешност.

Независимо от това геолозите не бързат да слагат тровантите в категорията на феномени, които са необясними за науката, макар изненадващия им генезис. Учените стигат до извода, че растящите камъни са необикновени, само че тяхната природа може елементарно да бъде обяснена. Геолозите са уверени, че тровантите са единствено резултат от дългите процеси на циментиране на пясък, които се случват в продължение на милиони години в земните глъбини. И благодарение на мощна сеизмична активност тези формирания се оказват на повърхността.

Учените са намерили и пояснение за растежа на тровантите: камъните се усилват по мярка заради високото наличие на разнообразни минерални соли под повърхността им. Когато тя се намокри, тези химични съединения стартират да се уголемяват и да оказват напън върху пясъка, което кара камъка да пораства.

Възпроизвеждане

Тровантите имат една специфичност, която геолозите не могат да обяснят. „ Живите ” камъни, с изключение на, че порастват са способни и да се рамножават. Това се случва по следния метод: откакто повърхността на камъка се намокри на него се появява лека издутина. С течение на времето тя пораства и когато тежестта на новия камък стане задоволително огромно, то се отделя от камъка-майка.

Структурата на новопоявилите се трованти е същата като на другите по-стари камъни. Вътре има ядро, което е главната мистерия за учените. Ако растежът може по някакъв метод да бъде пояснен от научна позиция, тогава процесът на делене на каменното ядро се опълчва на логиката. По принцип процесът на възпроизвеждане на тровантите припомня вегетативно размножаване посредством пъпкуване, заради което някои специалисти съществено са се замислили над въпроса дали тровантите не са незнайна неорганична форма на живот.

Местните хора са били наясно с необикновените свойства на тези „ живи ” камъни повече от 100 години, само че не им обръщали изключително внимание. Използвали ги като строителни материали. Трованти постоянно могат да се срещнат и на румънските гробища – те се слагат като надгробни плочи заради необичайния им тип. Има още една неповторима дарба на тровантите. Подобно на фамозните скитащи камъни от Калифорнийския резерват в Долината на Смъртта, те от време на време се реалокират от място на място.

Музей навън

Днес тровантите са едно от тези забавни места в Румъния, които притеглят туристи от целия свят. На собствен ред съобразителните румънци вършат сувенири и украшения от дребни трованти и по тази причина всеки, който желае има опция да вземе парченце от това каменно знамение за спомен. Много притежатели на тези сувенирни настояват, че когато се намокрят, камъните стартират да порастват, а от време на време случайно се движат из дома им, което основава много злокобно усещане.

Най-голямото местообитание от растящи камъни се среща в румънския окръг Вълча. На неговата територия има трованти с разнообразни форми, размери и цветове. Поради огромния интерес на туристите през 2006 година управляващите в село Костешти основали единствения открит музей в Румъния. Неговата повърхност е 1,1 хектара. Експозицията е събрала най-необичайни по тип растящи камъни от разнообразни места.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР