Удивителни хора са либералните икономически анализатори. Дори след 20-ия конгрес

...
Удивителни хора са либералните икономически анализатори. Дори след 20-ия конгрес
Коментари Харесай

Владимир Овчинский: Китай, редки земни елементи и шизофренията в умовете на либералните икономисти

Удивителни хора са демократичните стопански анализатори. Дори след 20-ия конгрес на ККП те не престават да приказват, че китайската стопанска система скоро ще се „ срине “. А фактът, че няма потребност да се пречи на Си Цзинпин да ускори централизираното ръководство, ще помогне за унищожаването на „ китайското знамение “. И че коронавирус рестриктивните мерки ще довършат китайската стопанска система. И всичко това продължава да се случва в обстановка, в която в някои стратегически браншове на стопанската система както Съединени американски щати, по този начин и техните съдружници към този момент са изцяло подвластни от Китай.

Вземете да вземем за пример всичко, което се върти към редките земни детайли.

Марина Юе Джан (професор, Институт за австралийско-китайски връзки, Технически университет в Сидни) в публикацията на “Нешънъл Интерест ” „ Ще се стреми ли Китай да употребява своето владичество в редките земни детайли? “ (26.11.2022 г.) пита: „ Може ли Пекин да употребява въздействието си във веригата за доставки на редки земни метали като геополитически лост? “

На неотдавнашна конференция в Канбера някогашният австралийски министър на защитата Ким Бийзли означи, че „ 3400 американски оръжейни системи имат китайски съставни елементи от редки земни детайли и е от решаващо значение да се прекъсне зависимостта на западните демокрации от Китай “. В допълнение към оръжията, китайските редки земни детайли са значими детайли освен в смарт телефони и мотори на самолети, само че и в електрически транспортни средства, вятърни турбини и впрочем

Какви са тези редки земни детайли? Това е група от седемнадесет железни детайла, които са изобилни в природата и са от значително значение за бъдещите технологии. Все отново добивът, топенето, отделянето и обработката на тези детайли е капиталоемка и трудоемка промишленост. Засега Китай господства във веригата на доставки. През 2021 година той представляваше към 60% от международното произвеждане на крайни редки земни съединения и към 37% от известните естествени запаси. От 2018 година тя се трансформира в най-големия вносител на редки земни детайли, основно междинни редки земни съединения за по-нататъшна обработка.

Китайско jf владичество и околна среда

Китай стартира да господства в международните доставки на редкиземни детайли при започване на 90-те години. Стимулиран от разнообразни индустриални тактики, в това число отстъпки при експортните мита, секторът навлезе в интервал на „ безчовечен напредък “. Десетилетие по-късно стотици миньори, някои от които незаконни, произвеждаха и изнасяха редки земни руди с ниска добавена стойност и по-малко модифицирани редки земни концентрати за международния пазар.

В своя пик китайските ресурси от редки земни детайли са надвишавали двойно повече международните потребности. Ожесточената конкуренция сред китайските снабдители докара до по-ниски цени в международен мащаб и доста понижаване на китайските ресурси. Вследствие на това обичайните производители на редки земни метали като Съединени американски щати, Япония и Франция всъщност преустановиха производството, преминавайки вместо това към потребление на евтини доставки от Китай.

Този див, значително нерегулиран напредък има своите последици. А точно големите екологични вреди в Китай. Според формален отчет, в един окръг в провинция Дзянсъ, богата на тежки редки земни детайли, вредите, породени от токсичните боклуци, са коствали на държавното управление повече от всички облаги, генерирани от продажбата на редки земни детайли от региона.

До 2000-те години Китай промени формалната си политика във връзка с добива и производството на редки земни детайли. Правителството понижи квотите за експорт и усили налозите върху износа на сурови редки земни руди и по-слабо обработени съединения в опит да усили производството на по-обработени редки земни съединения. За да модернизират технологията си за обработка, китайските миньори са основали взаимни предприятия с задгранични сътрудници. Благодарение на ниските разноски за труд и облекчаването на околната среда, Китай бързо притегли доста такива предприятия. До 2005 година Китай стана най-големият експортьор на редки земни съединения в света.

Въпреки това започнаха да се образуват опасения. През 2009 година Китай стартира да постанова по-строг екологичен надзор върху добива и производството на редки земни детайли. На идната година, 2010 година, западните медии означават, че Китай употребява господството си в редките земни метали като политическо оръжие, ограничавайки доставките за Япония по време на разгорещения спор за островите Сенкаку/Дяоюй. Цените на международния пазар скочиха до небето.

Въпреки че де факто редките земните метали могат да се употребяват като оръжия, Пекин в никакъв случай не е обявявал или признавал такова ембарго. Увеличението на цените може да се дължи и на по-високи индустриални разноски вследствие на потреблението на по-екологични технологии и съоръжение при производството на съединения. Всъщност сходни ограничения за запазване на околната среда изгониха доста дребни миньори от бизнеса, оставяйки страната с шест държавни корпорации за редки земни метали, които управляват цялата верига на доставки.

Технологични вериги за доставки

Както при доста догонващи промишлености, Китай в началото разви своя индустриален потенциал с ниска добавена стойност, като имитира и се учи от задграничните си сътрудници. Въпреки това, с цел да продължи напред и да стане световен водач, през 2011 година Китай стартира да влага в локални проучвания и разработки и придобиване на технологии, както и образование на профилирани гении. Например, той сътвори два центъра за научноизследователска и развойна активност за редки земни детайли, единият в Чанчун, провинция Джилин, а другият в Баотоу, Вътрешна Монголия. В тези центрове хиляди инженери с дипломи по материалознание, металургия, химия, редки земни материали и свързани области са се посветили на намирането и подобряването на нови способи за обработка на редки земни детайли, в това число рандеман, размразяване и делене, филтриране и произвеждане. Никоя друга страна няма толкоз голяма централизация на гении в тази област.

Тази инвестиция в научноизследователска и развойна активност е отразена в поръчките за патенти в Китай, свързани с редки земни детайли, които внезапно се усилиха от 2011 година насам. Светът е натрупал 9 810 патента, притежавани от Съединени американски щати, 13 920 от Япония и 7 280 от Европейския съюз, множеството от които са почнали да се подават през 50-те години на предишния век. През същия интервал кумулативният брой утвърдени патенти за редки земни детайли, подадени от Китай, надвишава общия брой на всички други страни.

От най-големия експортьор до най-големия вносител

Веригата за доставка наредки земни детайли се състои от три стадия:

„ нагоре по веригата “, което включва извличането на сурови руди и претопяването им в концентрати като оксиди, метали и сплави (които бяха главните артикули, изнасяни от Китай през 90-те години);

„ междинен поток “, където детайлите би трябвало да бъдат отделени и модифицирани от тези концентрати, с цел да се трансфорат в ниско рафинирани съединения;

„ надолу по веригата “, което се състои в потребление на междинни съединения за произвеждане на материали с висока добавена стойност като магнити.

Китай е единствената страна, която покрива цялата верига на цената на всички седемнадесет редки земни детайла, от добива до преработката, и управлява 80 % от международното произвеждане на действия с висока добавена стойност.

От 2018 година Китай се трансформира в най-големия вносител на редки земни артикули - основно междинни артикули от снабдители за рандеман и обработка, както и необработени тежки редки земни детайли, които липсват в Китай. След обработка с висока добавена стойност, Китай изнася някои от своите съединения.

Например, даже откакто Съединените щати отвориха още веднъж своята мина “Маунтин Пас ” в Калифорния през 2018 година (понастоящем единствената мина за редки земни метали в страната) в опит да изградят собствен личен потенциал за преправка на, те въпреки всичко би трябвало да доставят по-голямата част от своите редки земни първични материали в Китай за по-нататъшна обработка, преди да изпрати крайния артикул назад в Америка.

Япония, Съединени американски щати, Холандия и Южна Корея са най-големите вносители на редкиземни съединения, модифицирани в Китай.

Китай също е най-големият консуматор на редки земни артикули, представляващ 60 % от общия световен брой, основно заради бързия напредък на вътрешното произвеждане на електрически транспортни средства, вятърни турбини и разнообразни военни приложения.

През първите 10 месеца на 2022 година общият експорт на редки земни детайли (около 80 % от които са съединения с висока добавена стойност) възлиза на 41 471 тона, съгласно Главната митническа администрация на Китай. Вносът на редкr земни детайли (междинни съединения и суровини) обаче възлиза на 103 837 тона, което значи, че техният импорт е повече от два пъти по-голям от износа.

Ключови стратегически запаси в геополитическата конкуренция

Значението на редкитеземни метали от дълго време ги е трансформирало в „ стратегически запас “ в геополитическата конкуренция, изключително сред Съединени американски щати и КНР. Още през 2018 година Министерството на вътрешната сигурност на Съединени американски щати разпознава тридесет и пет минерала от решаващо значение за националната и икономическа сигурност, в това число седемнадесетте редки земни детайла.

Впоследствие, през декември 2020 година, Китай популяризира политическата рамка, Правилата за работа с редки земни детайли, за консултация. Този документ се преглежда като стратегически отговор на Китай в ръководството на редките земни метали, балансирането на износа и стратегическите запаси.

Въпреки това, до момента в който съществуващите ресурси могат да устоят стотици години за човешка приложимост, редките земни детайли са невъзобновяеми запаси. По този метод поражда сериозният въпрос дали Китай ще употребява своето владичество в запасите и производството на редки земни метали като лост, с цел да завоюва преимущество в геополитическата конкуренция.

Ефекти

Оценката на Ким Бийзли, че „ Австралия е в положение изцяло да размени зависимостта на Запада от доминирана от Китай верига за доставки в границите на пет до 10 години “, не е доста реалистична, защото, както беше маркирано нагоре, има три съществени бариери, пред които е изправена Австралия (или в действителност всяка друга страна с редки земни елементи) и които би трябвало да преодолее, с цел да реализира тази цел:

1. Китайски патенти

2. Огромни екологични разноски

3. Недостиг на висококвалифицирана работна ръка.

Преодоляването на тези бариери ще изисква от Австралия или всяка сходна страна от 10 до петнадесет години и милиарди долари. Това допуска, че Китай не направи по-нататъшни обилни софтуерни пробиви. Дори откакто Пентагонът даде 30 милиона $ на австралийската корпорация за редки земни метали “Линас ” за създаване на тежко оборудване за обработка на редки земни метали в Тексас, оборудването въпреки всичко би трябвало да изпрати множеството от своите междинни артикули в Китай за по-нататъшна обработка. Остава доста неразбираемо дали графикът, препоръчан от Бийзли, е изпълним и от кое място ще дойдат парите.

Тогава поражда въпросът кой ще завоюва от това и на каква цена?

От позиция на Съединените щати, при положение на борба с Китай, е доста евентуално Китай да употребява господството си в редките земни детайли за личните си геостратегически ползи. Като се има поради актуалната огромна взаимозависимост на Китай от веригата за доставки, западните демокрации ще се изправят пред пагубни последствия за своите стопански системи и защита. Поради тази причина веригата за доставки на редки земни метали се смята за „ сериозната стратегическа накърнимост на Америка “ и Съединените щати би трябвало да поемат пътя в построяването на западна верига за доставки, с цел да се опълчват на евентуалната опасност от Китай.

От позиция на Китай, като се има поради мощната му взаимозависимост от световните вериги за доставки на полупроводници и други технологии, които са от решаващо значение за неговите цифрови упоритости, е малко евентуално да употребява коза си с редките земни детайли, в случай че не бъде притиснат в ъгъла. Както беше посочено в неотдавнашните изявления на Си Цзинпин на срещата на високо ниво на Г-20, Китай има намерение да продължи да се отваря и да поддържа статуквото на мощно взаимозависимите световни вериги за стойност, от които той извлича огромна изгода.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР