Учудващо е, че президентът на Републиката не защитава националния интерес.

...
Учудващо е, че президентът на Републиката не защитава националния интерес.
Коментари Харесай

Асен Василев: Националният интерес е на България, а не на Русия или Газпром

„ Учудващо е, че президентът на Републиката не пази националния интерес. Националният интерес е ползата на Република България, а не ползата на Руската федерация и на „ Газпром “.

Това съобщи министърът на финансите Асен Василев във връзка решението на президента Румен Радев да сезира Конституционния съд за спомагателната такса, наложена за преноса на съветски газ през България.

„ С това си деяние президентът на България се разгласи като бранител на „ Газпром “ в прорез с българския народен интерес и с политиката на България и на Европейски Съюз, по този начин, както тя се организира от нашето държавно управление. Това е позор за президентската институция “, сподели министър Василев.

Сезирането на Конституционния съд на Република България от президента няма да спре осъществяването на закона, разясни финансовият министър. Той уточни, че чакаме първите приходи от таксата, наложена за преноса на съветски газ, да постъпят до 14 ноември. За заплащането ѝ са известени всички компании, които употребяват газопреносната мрежа на България, открито е какъв е режимът, с който те би трябвало да потвърдят дали газът идва от Русия, или не. Агенция „ Митници “ към този момент е разгласила методическо напътствие, че се изисква страната на генезис на газа да бъде удостоверена със съответния контракт за доставка.

Асен Василев категорично акцентира, че таксата не оскъпява газа за нито една от страните, които го получават, защото техните контракти са с точка на доставка в съответната страна, а само понижава облагите на „ Газпром “. В случай, че съветското сдружение откаже да заплати, България може да реагира с всички принадлежности, с които разполагат Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “ - налагане на обезпечителни ограничения, изземване на активи, запаси и други

В отговор на журналистически въпрос финансовият министър сподели, че „ Лукойл “ е внесъл 154 млн. лева корпоративен налог дружно със солидарната вноска тази година. До 31 октомври би трябвало да бъдат изплатени всички невнесени досега солидарни вноски предплатено. След това, до 30 ноември, би трябвало да бъде импортирана и вноската за ноември, като тези вноски би трябвало да съставляват минимум 90% от това, което е дължимо в границите на годината, другояче се дължи висока наказателна рента. „ Ако „ Лукойл “ изпълнят тези си отговорности, чакаме до края на годината да бъдат импортирани почти 400 млн. лева Това включва и към този момент импортираните 154 млн. лева “, заяви министърът. Той добави, че за интервала 2009-2020 година групата на „ Лукойл “ в България, рафинерията плюс бензиностанциите и други, е заявила загуба от 1,882 милиарда лева За 2021 година са декларирани 170 млн. лева облага и за 2022 година – 404 млн. лева облага. Дружеството е подало коригираща декларация за признание на загубата от минали години, която е отхвърлена от Национална агенция за приходите, затова налозите им са дължими.

Министър Асен Василев разяснява и средствата за създаване на Блок 7 на АЕЦ „ Козлодуй “. Той съобщи, че гласуваните от Министерския съвет 500 млн. лева са толкоз, колкото са поискани от Министерството на енергетиката. „ Със сигурност страната ще влага още средства. Въпросът е на кой стадий от плана “, посочи Василев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР