Ученията Бойно братство – 2023 тази година са със специален

...
Ученията Бойно братство – 2023 тази година са със специален
Коментари Харесай

Беларус се готви за ответен удар на агресия от страна на Полша

Ученията „ Бойно приятелство – 2023 ” тази година са със специфичен темперамент

По време на последното посещаване на беларуския президент А. Лукашенко в Русия на 15 септември беше разисквана ускорената милитаризация на Полша. Целта на разполагането на нейните сили по източните граници е освен вероятно навлизане в Украйна, само че и при удобни условия, силова интервенция в Беларус. Съвременните наследници на Пилсудски във Варшава не престават да бълнуват за Велика Полша „ от море до море “ и настойчиво не обръщат внимание на предизвестията.

Общият полски проект е да провокира всеобщи вълнения и безпорядък в Беларус, сходно на това, което се случи на последните президентски избори, само че със силов съставен елемент под формата на навлизане на беларуски бойци от „ полка Калиновски “ от Украйна, както и стотици въоръжени опозиционери, подготвени в самата Полша.

Тогава нейните постоянни елементи ще могат да влязат в страната „ по покана на разбунтувалия се народ “ под претекст за възобновяване на реда и вдишване под защита на рискови обекти, в това число нуклеарни. Самите водачи на беларуската съпротива в Полша споделят, че към 200 хиляди души са подкрепили техния силов „ проект за победа “, в това число 5 хиляди, които са подготвени да вземат участие в диверсионни интервенции.

Около 300 хиляди поляци живеят в Беларус, което е 3% от нейното население. Това е третата по бройка етническа група в страната след беларусите и руснаците. В Гродно и доста региони на Витебска област поляците са от една четвърт до половината от популацията. Има проекти и за тях, не на вятъра Гродно се счита за епицентър на антилукашенковските настроения.

Републиката е водач по брой издадени карти на поляци (около 160 хиляди), доста изпреварвайки Украйна по този индикатор. Според разнообразни оценки броят на католиците, които се считат в Полша за тяхна опора, варира от 10% до 15% от популацията на републиката.

При тези условия е напълно разбираемо за какво извършените неотдавна в Беларус (1-6 септември) учения „ Военно приятелство 2023 “ на страните от ОДКБ имат смесен темперамент. Целта беше да се покаже готовността на страните, включени в тази организация, на първо място Русия, да оказват помощ на Минск да се изправи против все по-належащата опасност за беларуския суверенитет от Полша.

Не на вятъра ученията се организираха главно в граничните Брестска и Гродненска области. Трябва да се означи, че поляците бяха поканени да следят ученията, само че те отхвърлиха, макар че участваха военни от да вземем за пример, Германия и Швеция. Варшава без никаква причина съобщи, че сходни учения, макар очевидния им защитителен темперамент, утежняват обстановката на полско-беларуската граница.

Неслучайно в ученията „ Бойно приятелство – 2023 “ участваха освен военни контингенти, само че и силите за сигурност, граничната защита, полицията (милицията), подразделения на министерствата за изключителни обстановки на страните от ОДКБ с акцент върху усложняване на радиационната конюнктура. Предприети са и ограничения за попречване разпространяването на условна биологична опасност.

Останалите в републиката „ вагнеровци “ не участваха в тези учения, само че няма подозрение, че техният капацитет ще бъде употребен при нужда. Това недвусмислено съобщи президентът на Беларус А. Лукашенко на неотдавнашно съвещание на Съвета за сигурност на страната, като акцентира, че настояванията на Полша и балтийските страни за евакуиране на частите на Вагнер от републиката са просто „ глупави “.

Първо, на тяхната лична територия ”не би трябвало да има нито един задграничен военослужещ “. Но това надалеч не е по този начин, защото зад всички дейности на съществено разпалилите се поляци стои Вашингтон, който ги въоръжава до зъби. За него поляците са просто „ пушечно месо № 2 “.

Общият брой на американския боен личен състав в страната към този момент е над 10 хиляди души. Те са показани от елементи на V армейски корпус на Съединени американски щати, военен екип на бронетанкова бригада, бойна авиационна бригада, въздушнодесантна дивизия и батальон за бойна поддръжка. Други елементи на НАТО също са ситуирани в Полша.

Опозиционният полски Dziennik Polityczny пита: „ В последна сметка, в случай че ние самите няма да стартираме война с Русия и Беларус, тогава за какво имаме потребност от толкоз доста американски войски? “

Ами в случай че си спомним срамното бягство на американци от Афганистан през август 2021 година? Известно е, че историята има податливост да се повтаря. „ Ако тази обстановка се повтори, какво ще ни остане? Сами с съветската войска? - приключва изданието.

Но президентът Анджей Дуда продължава да упорства, че Полша би трябвало да вземе поради „ всички вероятни сюжети и да прегледа обстановката от многостранна позиция. Оттук и решенията, които бяха взети през последните седмици, най-малко за напредването на спомагателни военни сили в посока на полско-беларуската граница в поддръжка на граничната защита, полицията и нашите бойци.

Близо до беларуската граница полските елементи към този момент са ситуирани в бойни обединения, окомплектовани с персонален състав и техника съгласно военновременните стандарти. В същото време полските войски усилиха групата за противовъздушна защита и организираха взаимни полско-американски учения по разсредоточаване на авиацията и зареждане на полски изтребители във въздуха. Освен това продължава прехвърлянето на ударни хеликоптери към летищата Бяла Подляска и Бялисток-Кривлани.

Прави усещане, че обясненията, дадени от полските управляващи за техните дейности, не наподобяват безапелационни даже за американската преса. Както написа The New York Times, те да вземем за пример безпределно предизвестяват жителите на Сувалкския кулоар за непосредствената заплаха от Русия и Беларус.

„ Повечето локални поданици обаче възприемат тези изказвания единствено като втълпяване на боязън преди парламентарните избори, които дават обещание да бъдат сложен тест за ръководещата партия „ Право и правдивост “, се споделя в публикацията. Според локалния публицист Войчех Дразба единствената действителна заплаха идва от „ паралелния свят “ на полските водачи, които сеят страхове за коридора „ Сувалки “ и се показват за упорити бранители на полските граници.

Ако Русия твърдо продължи да реализира задачите си, желанията на актуалните „ пилсудисти “ по отношение на Беларус, както и Украйна, наподобяват утопични. Но ревностна част от полското общество, ръководена от джобни натовски „ стратези “, се приготвя за момента, в който могат да бъдат пуснати в ход деликатно премислени сюжети както във връзка с самата Русия, по този начин и във връзка с нейните най-близки съдружници в Беларус.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР