Ученият, създал руската водородна бомба, бе открит мъртъв в апартамента

...
Ученият, създал руската водородна бомба, бе открит мъртъв в апартамента
Коментари Харесай

Намериха обесен в Москва създателят на руската водородна бомба

Ученият, основал съветската атомна бомба, бе открит мъртъв в жилището си в Москва. 92-годишният физик Григорий Клинишов се е обесил, оповестява „ Дейли мейл ”, съобщи Епицентър.

Той е оставил предсмъртно писмо, само че елементи от него не бяха оповестени от съветските проверяващи.

Според локални медии Клинишов се е самоубил на 17 юни. Тялото разкрила 67-годишната щерка на физика, която живеела с него.

В предсмъртното си писмо той пишел, че не може да понесе гибелта на брачната половинка си и личните си проблеми със здравето. Клинишов се извинява на щерка си и загатва, че няколко дни по-рано също е пробвал да се самоубие, само че не съумял.

Григорий Клинишов получава Ленинската премия за приноса си във физико-математическите науки през 1962 година Той е измежду основателите на първата руска двустепенна атомна бомба, позната като RDS-37, и тествана за пръв път на 22 ноември 1955 година на нуклеарния полигон Семипалатинск в степите на Източен Казахстан, припомнят съветските медии. Тогава за пръв път е взривена бомба с мощ над 1 мегатон, имало и няколко смъртни случаи, включително - на тригодишно момиченце. Десятки били ранени, а здания в 59 обитаеми места - развалени. В радиус от 240 км от епицентъра на гърмежа била регистрирана нараснала радиация.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР