Учениците от 10. клас, които следват учебната програма на индийското

...
Учениците от 10. клас, които следват учебната програма на индийското
Коментари Харесай

Индия премахна от учебниците Менделеевата таблица

Учениците от 10. клас, които следват образователната стратегия на индийското държавно управление, към този момент няма да учат периодическата таблица на детайлите (Менделеевата таблица).

Устойчивостта на околната среда също е отстранена от образователната стратегия, съобщи economy.bg.

Преди това Националният съвет за просветителни проучвания и образование (NCERT), който управлява учебните стратегии за към 134 милиона възпитаници на възраст 11-18 години,

даже отстрани еволюцията от образователната стратегия, което провокира митинг.

„ В ненаучно наличие, глави за демокрацията и многообразието; политически партии; и провокациите пред демокрацията бяха отстранени. И една глава за индустриалната гражданска война е отстранена за по-големите възпитаници “, оповестява Nature.

Шокирани специалисти разкритикуваха този ход, като споделиха, че отстранените тематики са повече от всеки път настоящи през днешния ден.

„ Всичко, обвързвано с водата, замърсяването на въздуха и ръководството на ресурсите, беше отстранено... Не виждам по какъв начин опазването на водата и въздуха [замърсяването] не е от голяма важност за нас. Сега повече от всеки път “, сподели Митили Рамчанд, учител по естествени науки в Института за обществени науки Тата в Мумбай, пред Nature.

Миналия месец беше обявено, че NCERT е премахнал споменаването на Маулана Абул Калам Азад,

който се бори за независимостта на Индия от Англия и е първият министър на образованието на Индия, от учебника за 11 клас.

През 1951 година Азад открива Индийския софтуерен институт (ИИТ) Карагпур (Kharagpur), в Западен Бенгал, създавайки поредност от сходни елитни институции в цялата страна през идващите десетилетия. Днес, откакто сложиха основите и задвижиха софтуерната мощност на Индия по целия свят, 23-те ИИТ са едни от най-търсените механически учебни заведения в международен мащаб.

NCERT цитира „ рационализирането на образователната стратегия “ като причина за премахването на препратката към Азад от учебниците.

Съветът също по този начин отстрани уроци за протестите в Гуджарат през 2002 година (по това време актуалният министър председател Нарендра Моди е основен министър на държавата), моголските съдилища, изключителното състояние (1975-77) и Студената война, наред с други тематики.

Припомняме, че съгласно оценки на Организация на обединените нации, през април популацията на Индия надмина по брой това на континентален Китай, като се чака до края на 2023 година то да надмине общото население на континенталната част и Хонконг взети дружно. Към края на април популацията на Индия наброява 1,428 милиарда души.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР