Протестиращи полски фермери преустановиха продължаващите от месеци блокади по граничните

...
Протестиращи полски фермери преустановиха продължаващите от месеци блокади по граничните
Коментари Харесай

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Протестиращи полски фермери преустановиха продължаващите от месеци блокади по граничните пунктове с Украйна тази заран, съобщи Ройтерс, базирайки се на полски и украински управляващи. 

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски приветства " градивната работа ", осъществена от Полша за повдигането на блокадите. Преговорите с Варшава и браншовите организации не са били лесни, " само че главното е, че постигнахме резултат ", уточни той в изказване. 

Тази заран камиони започнаха да минават границата и в двете направления, оповестяват представители на митническите управляващи.

Полски фермери и водачи на камиони блокираха граничните пунктове с Украйна от есента предходната година поради терзания от несправедлива конкуренция. Те упрекваха държавното управление в безучастие поради загубата на локалните компании от задгранични съперници от началото на войната в Украйна, поради че за украинските водачи на камиони бе анулирано условието да имат разрешителни за прекосяване на границата с Полша.

Камионите, пренасящи зърно - главен мотив за недоволството на полските протестиращи, към момента ще срещат известни ограничавания, предизвестиха украинските митнически управляващи. 

" На камионите, пренасящи зърно, няма да бъде разрешено да влизат в Полша. Този вид товар ще може да минава през Полша единствено директно ", показаха украинските митници.

Протестите провокираха мощно неодобрение от украинска страна, а напрежението ескалира през зимата. Варшава и Киев водеха договаряния на разнообразни равнища в опит за намиране на решение, а Украйна прикани и Европейски Съюз да се намеси, написа Българска телеграфна агенция.

През март двете страни приветстваха напредъка, реализиран по въпроса за импорт на селскостопански артикули, само че съглашение бе мъчно да се реализира. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР