Учените все още не могат да определят какво точно е

...
Учените все още не могат да определят какво точно е
Коментари Харесай

Пресен сок от тиква помага при камъни в бъбреците

Учените към момента не могат да дефинират какво тъкмо е тиквата – плод или зарзават. Но е ясно едно – че да се подценява тиквата през есента е същинско безумство.

Красивият оранжев плод е същинско благосъстояние от витамини, прелестен усет и многообразие от разнообразни вкусотии, които може да се подготвят от тиква.

Витамините А и Е, които са известни като витамини на младостта, интензивно се борят с бръчките, а витамин К, който се съдържа единствено в тиквата и липсва в другите зеленчуци, спомага за кръвосъсирването.

Не по-малко редкият витамин Т оказва помощ за усвояването на тежка храна и пречи на затлъстяването, по тази причина ястията от тиква се считат за идеална гарнитура към месо.

В тиквата се съдържа желязо, което оказва помощ при анемия, както и пектинови субстанции, които изкарват токсините от организма и понижават равнището на нездравословния холестерол.

Витамин D е извънредно потребен за децата, тъй като форсира растежа, защищава от рахит, усъвършенства настроението. Дори потребните моркови отстъпват на тиквата пет пъти по количеството бетакаротин, който е толкоз потребен за феновете на компютри и хората с неприятно зрение.

Целулозата, на която е доста богата тиквата, защищава от съществени болести, измежду които и диабет, а витамин С, който с съдържа в оранжевата вкусотия, укрепва имунитета, пази от простуда и понижава високото кръвно.

Тиквените семки съдържат по този начин нужния за човешкото тяло цинк. Шепа тиквени семки усъвършенстват настроението, което нормално не е доста розово през есента. Освен това тиквените семки са едно от най-старите средства за унищожаване на глисти.

 Тиква

Ароматен компот от меката част на тиквата с лъжица мед оказва помощ при бодърствуване, а запарка от тиква оказва помощ против висока темпратура. Тиквата е потребна и за прекаралите хепатит А – биологично дейните субстанции в нея възобновяват антиоксидантната функционалност на черния дроб.

Пресният сок от тиква, който усъвършенства работата на стомашно-чревния тракт, е добре да се пие по половин чаша дневно. Той оказва помощ при камъни в бъбреците и пикочния мехур, покачва равнището на хемоглобин в кръвта.

Мъжете, които страдат от инфектиране на простатата, би трябвало да изпиват по една чаша тиквен сок всеки ден в продължение на три седмици.

Тиквеното олио е идеална опция на животинските мазнини. Благодарение на високото наличие на ненаситени мазнини, растителни белтъчини и минерали то от дълго време е част от здравословното хранене.

Тиквеното олио се употребява и като лечебно-профилактично средство, тъй като усъвършенства състава на кръвта, благотворно въздейства на работата на бъбреците и пикочния мехур.

В някои случаи обаче прясноизцеденият сок от тиква и суровата тиква могат да бъдат рискови за хората, които страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт – гастрит, язва на стомаха и на дванадесетопръстника. Тиквата е противопоказна при хора с тежка форма на диабет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР