Учените твърдят, че са направили пробив, създавайки ваксина срещу всичките

...
Учените твърдят, че са направили пробив, създавайки ваксина срещу всичките
Коментари Харесай

Учени създадоха ваксина срещу всички грипове

Учените настояват, че са създали пробив, създавайки ваксина против всичките 20 известни типа грип. Той употребява същата технология на месинджър-рибонуклеинова киселина (mRNA) като сполучливите Covid ваксини. 

Грипът мутира и настоящата годишна инжекция се актуализира, с цел да обезпечи най-хубавото съвпадане за типа, който циркулира, само че евентуално няма да защищити от нови пандемични видове, предава BBC.

Новата ваксина провокира високи равнища на антитела при проби върху порове и мишки, които могат да се борят с необятен диапазон.

Антигените, които съдържа - безвредни копия на разпознаваеми частици от всички 20 известни подтипа на грипни вируси А и В - могат да научат имунната система по какъв начин да се бори с тях и, надяваме се, с всеки нов вариант, който може да провокира пандемия, споделят откривателите в списание Science. 

„ Идеята тук е да имаме ваксина, която ще даде на хората базово равнище на имунна памет към разнообразни грипни варианти “, сподели доктор Скот Хенсли, един от учените зад работата в Университета на Пенсилвания. 

„ Ще има доста по-малко заболявания и гибел, когато настъпи идната грипна пандемия. “

" Много обещаваща "

Пандемията от свински грип през 2009 година - породена от вирус, който прескочи разнообразни типове, с цел да болести и хората - беше по-малко сериозна, в сравнение с се притесняваха в началото. 

Но се счита, че испанската грипна пандемия от 1918 година е умъртвила десетки милиони хора. 

Директорът на Института за световно здраве и нововъзникващи патогени в болница Маунт Синай, Ню Йорк, Адолфо Гарсия-Састре, сподели:

„ Настоящите противогрипни ваксини не защищават от грипни вируси с пандемичен капацитет. Тази ваксина, в случай че работи добре при хора, ще реализира това. 

„ Изследванията са предклинични, в пробни модели. Те са доста обещаващи и макар че допускат предпазен потенциал против всички подтипове грипни вируси, не можем да сме сигурни, до момента в който не бъдат направени клинични изпитвания върху доброволци. “ 

„ Всичко това допуска капацитет за елементарно и бързо конструирана универсална ваксина, която би могла да бъде от огромна изгода при положение на пандемично експлоадиране на нов грипен вирус. “, добави Естанислао Нистал, вирусолог от университета Сан Пабло.

 

Превод: GlasNews.bg

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР