Учените са открили начин да превръщат обикновения дървен материал в

...
Учените са открили начин да превръщат обикновения дървен материал в
Коментари Харесай

Дърво като стомана

Учените са разкрили метод да трансформират елементарния дървен материал в " супер дърво ", което е 12 пъти по-силно и крепко.

Според основния откривател по плана - Лиангбинх Ху от Университета на Мериленд, новият материал може да бъде конкурентен на стоманата и даже на титановите сплави, тъй като е тъкмо толкоз мощен и устойчив, само че е шест пъти по-лек от стоманата.

Материалът се получава посредством варене на елементарния дървен материал в примес от натриев сулфит и натриев хидроксид. Този развой е подобен с процеса по произвеждане на хартия, само че е последван от нагряване и компресиране. В началото на обработката материалът може да бъде огъван и оформян в мечтаната форма.

Иновацията не е скъпа и съгласно учените може един ден да се употребява в градежа на здания и конструирането на транспортни средства.

Друго необикновено свойство на супер дървото е, че то наподобява е стабилно даже на патрони, които не го пронизват, а засядат в него.

Материалът, с изключение на здрав и лек, е и извънредно компактен, непокорен на спомагателна компресия, корав, резистентен на надраскване и на влага. Ще може да се употребява в самолето- и автомобилостроенето, както и за направата на мебели, като ще отхвърли нуждата да се изсичат бавнорастящите дървета с плътна дървесина. Вместо това ще бъдат употребявани типове, които порастват по-бързо, само че качеството на дървесината им не е толкоз високо.

Методът е използван върху разнообразни типове дървесина, на ниска цена е и елементарен за осъществяване, по тази причина евентуално няма да мине доста време преди да стартира да бъде прилаган в всекидневието ни. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР