Учените са открили 238 тона пластмасови отпадъци на отдалечените острови

...
Учените са открили 238 тона пластмасови отпадъци на отдалечените острови
Коментари Харесай

238 тона пластмасови отпадъци затрупват острови на Индийския океан

Учените са разкрили 238 тона пластмасови боклуци на отдалечените острови на Индийския океан. На плажовете на дребните Кокосови острови в Индийския океан, чието население е към 600 души, има голямо количество отпадък, изхвърлен на брега, оповестява South China Morning Post.

Новото изследване демонстрира, че пластмасови боклуци с тегло 238 тона са открити на едно от най-отдалечените места на Земята - Кокосовите острови. Обемът на боклука е индикативен за бързото повишаване на световното замърсяване на океаните с пластмаса и "подчертава тревожната наклонност в производството и унищожаването на артикули за еднократна приложимост ".

Водещият създател на проучването, Дженифър Левърс, от Института за морски и антарктически проучвания в Университета на Тасмания, отбелязва, че отдалечените острови с малко население са най-ефективният индикатор за количеството пластмасови боклуци, плаващи в океаните. Проучването разкрива, че количеството отпадък, заровено на дълбочина 10 см под плажа, е 26 пъти повече от забележимото такова. Предмети като обувки и четки за зъби са открити в толкоз огромни количества, че на локалното население ще са нужни към 4000 години, с цел да произведат същото количество боклуци.

"За страдание, обстановката на Кокосовите острови не е неповторима - на островите и крайбрежните региони от Арктика до Антарктика има обилни количества боклуци, които алармират за бързо възходяща заплаха за околната среда, " предизвестяват откривателите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР