Учените Пиер Агустини (Щатския университет в Охайо), Ференц Граус (Макс

...
Учените Пиер Агустини (Щатския университет в Охайо), Ференц Граус (Макс
Коментари Харесай

Изследване, открило света на електроните, донесе на трима учени Нобела за физика

Учените Пиер Агустини (Щатския университет в Охайо), Ференц Граус ( " Макс Планк " ) и Ан Л`Юилие (университета в Лунд) взеха Нобеловата премия за физика " поради пробни способи, които генерират за атосекунди (много дребна част от секундата) светлинни пулсове за проучване на динамичността на електроните в материята ", съобщи Нобеловият комитет.

Това съобщи Нобеловият комитет в Стокхолм, обявявайки първия лауреат в седмицата на премиите.

Съотношението на атосекундата към секундата е като съотношението на възрастта на Вселената към човешкия живот, изясни Нобеловият комитет. " Ако всеки член на оркестъра свиреше за себе си, би се чувал единствено звук ", обясниха още от комитета. Приносът на учените е, че демонстрират по какъв начин електроните взаимодействат между тях.

Сред вероятните носители на премията по физика се загатваха така наречен извит графен или обсерваторията за неутрино IceCube, намираща се покрай изследователската база " Амундсен-Скот " до Южния полюс, както и създаването на предпазване на данни с висока компактност в региона на спинтрониката.

Ден след наградата за медицина или физиология, оценката за физика бе второто в седмицата на Нобелите. Следват химия в сряда и литература в четвъртък, а носителят на премията за мир, предизвикваща най-вече мнения и единствената, оповестена в Осло, ще стане прочут в петък. Седмицата ще завърши на 9 октомври, с премията за икономика, която не се връчва от Нобеловия комитет, а от шведската централна банка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР