Учените от университета в Оксфорд са разчели древна рецепта за

...
Учените от университета в Оксфорд са разчели древна рецепта за
Коментари Харесай

Разчетоха древна рецепта срещу махмурлук

Учените от университета в Оксфорд са разчели антична рецепта за махмурлук. Папирусът е бил открит преди 100 години, само че той датира от преди 1900 години, написа Actualno.com

Хората са правили опити да се оправят с прекаляването с алкохола още преди стотици години.

Текстът, написан на старогръцки, гласи, че страдащият от махмурлук би трябвало да направи венец от danae racemosa и да го носи към врата си. Дали методът оказва помощ или не – не се прецизира.

Рецептата е била открита на 160 км от Кайро дружно с други 500 антични документи.

Припомняме, че неотдавна учени от нотингамския университет възпроизведоха рецепта за мехлем за очи от книга от IX век. Оказало се, че сместа унищожава дейно вариантите на златистия стафилокок, резистентен към действието на антибиотика метицилин.

За приготвянето на сместа са нужни лук, чесън, вино и жлъчка от бик. Учените тествали получената маз за очи върху разнообразни бактериални варианти. Според получените данни, препаратът е унищожил до 90% от устойчивите на антибиотици бактерии. Ефектът бил реализиран единствено при съществуването на всички съставни елементи от сместа. Взети поотделно съставените елементи имали слабоизразени антибактериални свойства.

“Предполагахме, че сместа за очи на античния врач може да бъде слаб антибиотик, само че бяхме изумени от антибактериалния резултат, който провокира комбинацията от всичките ѝ съставки “, споделят учените.

Според тях има и други антични медицински текстове, които може би съдържат информация за състава на препарати, ефикасни против инфекциозни болести. Те допуска, че античните лечители са провеждали научни проучвания епохи преди да бъде намерено самото битие на бактериите.

Инфо: www.actualno.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР