Учените от университета на Цукуба са открили, че стареенето на

...
Учените от университета на Цукуба са открили, че стареенето на
Коментари Харесай

Японски учени обърнаха назад стареенето

Учените от университета на Цукуба са разкрили, че стареенето на човешките кафези може да се забави и даже да се обърне. Те са открили два гена, чието действие е обвързвано с механизмите на стареене, излиза наяве от проучване, оповестено в сп. Nature.

Клетките на нашето тяло получават сила с помощта на органели, наречени митохондрии. Популярната доктрина на стареенето се състои в това, че заради непрекъснатото разделяне на митохондриите в клетките протича струпване на разновидности на митохондриалната ДНК, заради което се повреждат енергийните свойства на митохондриите.

Скоро след появяването на митохондриалната доктрина за стареенето била препоръчана друга, съгласно която върху утежняването на работата на митохондриите въздейства наличието на свободни радикали в организма. Но сега много откриватели дават доказателства против радикалната доктрина.

Учените от Цукуба считат, че е допустимо повода да не е в увреждането на митохондриите, а в това, че с времето стартират да се включват и изключват избрани гени. Под управлението на проф. Джун-Ичи Хаяши (Jun-Ichi Hayashi) откривателите съумели да превключат някои гени в състояние „ младост “ и по подобен метод да извърнат процеса на стареене.

В своето проучване учените сравнили фибробласти, кафези от съединителната тъкан, при деца на възраст до 12 години и възрастни хора сред 80 и 97 години. Във възрастните организми се следило значително понижаване на клетъчното дишане. Това е цялост от биохимични реакции, протичащи в клетките на живите организми, в хода на които протича окисление на въглехидратите, липидите и аминокиселините до въглероден диоксид и вода. Но учените не видели признаци, че в клетките на възрастните хора ДНК е повредена по-силно, в сравнение с при младите.

Изследователите считат, че става дума за епигенетични резултати – процеси, изменящи физическата конструкция на ДНК, вследствие на което някои гени се включват или изключват, само че трансформират нейната поредност. А това значи, че теоретично е допустимо да се извърнат обратно епигенетичните промени на ДНК, като се препрограмират клетките.

Учените препрограмирали взетите от тях кафези в положение на стволови, а по-късно ги трансформирали във фибробласти. В резултат се оказало, че клетъчното дишане било възобновено във всички кафези до равнището на млади.

Затова откривателите са почнали търсене на гените, които да могат да се превключват, с цел да се предотврати възникването на упоменатите резултати. Те разкрили два гена –GCAT и SHMT2, които контролират синтеза на глицин – аминокиселина, създавана от митохондриите. Било открито, че регулирайки работата на тези гени, може изцяло да се възвърне естествената работа на митохондриите в клетките. А прибавянето на глицин в клетките на възрастни хора за 10 дни довело до цялостно възобновяване на клетъчното дишане на фибробластите.

От проучването следва, че за разлика от съществуващата доктрина за стареенето дефектите на клетъчното дишане на фибробластите пораждат заради епигенетични процеси. Може ли с регулирането на тези процеси да се ръководи процесът по стареене на индивида? Това занапред би трябвало да се откри – и при положение на триумф може да се създаде глицинова терапия за битка със стареенето.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР