Учените от Университета Джонс Хопкинс (САЩ) са стигнали до извода,

...
Учените от Университета Джонс Хопкинс (САЩ) са стигнали до извода,
Коментари Харесай

20-годишно изследване открива още една причина за нарушенията на паметта ни

Учените от Университета Джонс Хопкинс (САЩ) са стигнали до извода, че хроничните възпаления в междинна възраст способстват за нарушаването на паметта и другите конгнитивни функционалности в годините, предшестващи старостта, съобщава  MedicalXpress.
В проучване, траяло към 20 години, са взели участие 12 336 души на междинна възраст 57 години. В началото на опита лекарите анализирали кръвни проби, с цел да измерят четири биомаркера за инфектиране — количеството на белтъка фибриноген, броя на белите кръвни телца, наличието на фактора декор Вилебранд и фактора съсирване на кръвта VIII. 
Три години по-късно експертите измерили равнището на С-реактивния белтък, чието наличие в кръвта също се покачва при инфекциозен развой. Всички участници били разграничени на четири групи според от общото равнище на инфектиране и наличието на С-реактивен белтък. Когнитивните качества се тествали при започване на проучването, 6-9 години по-късно и в края на 20-годишния интервал на опита.
Резултатите сочат, че тези, при които се следили високи индикатори, обозначаващи възпалителни процеси, са влошили паметта си и умствените си привички с 8 %. Максималното количество С-реактивен белтък способствало пък за утежняване на конгнитивните качества. Най-силно от хроничните възпаления била повлияна паметта, обвързвана с езиковите привички и някои изпълнителни функционалности. (При проучването учените са взели поради такива фактори като обучение, сърдечни болести и високо кръвно налягане.)
Под изпълнителни функционалности се подразбират редица конгнитивни процеси, отговарящи за контрола над държанието. Те разрешават да се създаде линия на държанието, нужна за постигане на избрана цел, те са в основата на планирането, рационалното мислене и решаването на задания.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР