Учените от Българската академия на науките готови на протест. Причината

...
Учените от Българската академия на науките готови на протест. Причината
Коментари Харесай

Парите за наука: Учените от БАН са готови на протест срещу недостатъчния бюджет


Учените от Българската академия на науките подготвени на митинг.

Причината е, че в бюджетът й за тази година е заложено тя да получи 119 милиона лв., което съгласно тях е " обидно ".

Спрямо предходната година финансирането е увеличено с 2 милиона, само че съгласно работещите в Академията - това е извънредно незадоволително. Те упорстват за още 20 милиона.

В най-голямата научна организация у нас работят 2500 души, а междинната им заплата е 850 лв..

Модернизацията тук е отлагана дълго време. В една от лабораториите в Института по микробиология в този момент тече ремонт, за който гл. ас. Диляна Симеонова сама е събрала пари.

„ Шест години очаквам за този ремонт “, споделя тя,

120 учени към този момент са напуснали Българска академия на науките. На фона на този отлив един млад академик взема решение да стартира докторантура тук, откакто е приключил клетъчна биология и биохимия в Германия и магистратура в Англия. Изборът му да остане в Българска академия на науките обаче си има цена.

„ В момента работя на две места, 12 часов работен ден, имам и много заеми. За мен е непостижимо да се отдам на науката в Българска академия на науките, в случай че не работя на друго място “, споделя Христо Иванчев - докторант в Българска академия на науките.

Някои лаборатории са осъвременени с помощта на европейски планове или дарения.

„ Българска академия на науките няма бюджет за поправки, тук се правят единствено незабавни, неотложни поправки, когато протече покривът “, споделя проф. Пенка Петрова.

По-рано денем учените се обърнаха към ръководещите с молба за разговор и предизвестие, че незадоволителните вложения в образованието водят до неприятни резултати.

Д-р Ива Дойчева е обмисляла дали да не работи като касиерка в огромна верига супермаркети поради по-високото възнаграждение. Но взема решение да остане в Българска академия на науките.

„ Правя компромис даже с главните неща, които би трябвало да си закупувам месечно, с цел да оставам жив физически “, споделя Дойчева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР