Ученик е убит с нож посред бял ден в Борисовата

...
Ученик е убит с нож посред бял ден в Борисовата
Коментари Харесай

Убийството на ученик в Борисовата градина. Как се обърна делото срещу Йоан Матев

Ученик е погубен с нож измежду бял ден в Борисовата градина. Две години Министерство на вътрешните работи търси по видеокадри незнаен обвинен. Накрая е задържан юноша, до който проверяващите стигат с помощта на брат му. Преки доказателства за виновността му обаче липсват. Следват една оправдателна присъда и поврат.
Вашето мнение е значимо за нас
Участвайте в, с цел да подобрим нашия уебсайт. Отнема единствено 5 минути.

2 юни 2015 година Ученик издъхва измежду бял ден на скамейка в Борисовата градина покрай постройката на БНР. 15-годишният Георги Игнатов е смъртоносно прободен с нож в региона на сърцето. В последните си минути съумява да се обади на майка си и на приятелката си, само че по този начин и не разказва килъра си. Издъхва пред погледа на приятелката си, която го намира, до момента в който е още жив.

През идващите близо две години Министерство на вътрешните работи безрезултатно се пробва да открие обвинения. Търси го по фрагменти от охранителна камера на националното радио, която е снимала слаб юноша с къса коса, дънки, черно яке и раница да тича по тротоара на бул. “Драган Цанков ” в посока към телевизионната кула.

Месеци наред фрагментите се популяризират от множеството медии в България. Разследващите служители на реда даже получават помощ от ФБР, което обработва фрагментите, за направи изображението малко по-ясно. Очевидец на убийството обаче по този начин и не се появява и никой от роднините и приятелите на жертвата не разпознава сниманото момче. Оръжието на убийството също не е открито.

Така се стига до 22 февруари 2017 година, когато полицията изненадващо арестува 19-годишния студент по право в Югозападния университет в Благоевград Йоан Матев. Оказва се, че той е заподзрян от известно време, само че съществена роля за задържането му изиграва по-малкият му брат Марсел.
Ролята на брата
По време на негово проучване с полиграф в Столична дирекция на вътрешните работи той е разпитан от психоложка, пред която споделя, че в деня на убийството е трябвало да играят тенис с Йоан, само че той се е отказал с обяснението, че ще се разноски. Впоследствие брат му го вижда с други облекла, а Йоан му споделя, че е направил “глупост ” като е наръгал инцидентно момче в опит да му вземе парите.

Освен това Марсел насочва проверяващите към шахта с похлупак, в която те намират нож, чието острие съгласно специалистите съответствува с пострадването на жертвата. По него обаче не е открит биологичен материал от обвинения.

Ролята на Марсел след това ще се окаже основна за развоя на процеса, защото от преценката за допустимостта на неговия роман като доказателство ще зависи крайният излаз на делото.

Според закона едно ликвидиране може да бъде потвърдено и единствено по косвени доказателства, само че те би трябвало по неоспорим и логичен обвързван метод да водят до причинителя и да няма нито едно събитие, което да ги опровергава.
Останалите доказателства
Досъдебното произвеждане открива, че след убийството на Игнатов Матев трайно трансформира външния си тип - напълнява, пуска брада и дълга коса, даже стопира да върви на учебно заведение. Освен това си изтрива фотосите от Facebook.

Справка от мобилен оператор пък открива, че телефонът на обвинения фактически се е намирал в региона на убийството към времето на неговото осъществяване.

Назначената експертиза на планове нож показва, че острието му съответствува с раната на гърдите на Георги. Върхо него е открит и косъм, който има морфологични сходства с подобен, взет за съпоставяне от тялото на жертвата.

Фактът, че по оръжието няма никакви следи от обвинения проверяващите изясняват с месеците, в които то е било в шахта, където е било подложено на въздействието на вода и замърсяване. Според тях веригата от косвени доказателства поредно води към Матев.

В последна сметка той е упрекнат в ликвидиране, осъществено по изключително нечовечен метод. В обвинителния акт е разказано, че ножът е забит в гърдите на жертвата със мощен удар и пронизването е станало от горе надолу и отляво надясно.
Процесът
Съдебният развой стартира при започване на 2018 година в Софийския градски съд (СГС). Няколко очевидци от учебното заведение и клуба по тенис на подсъдимия описват, че сниманият на фрагментите от охранителната камера на БНР юноша наподобява по външен тип и походка на Йоан.

Приятелката на убитото момче свидетелства, че е получила записка от съученичка на подсъдимия, в която тя твърди, че в деня на убийството той е просрочен за учебно заведение, преоблякъл се е, а по-късно по гледище на директорката си е извадил извинителна записка. Негова преподавателка пък си спомня, че в учебното заведение му са обсъждали, че сниманият на публикуваните от Министерство на вътрешните работи фрагменти юноша наподобява точно на Йоан.

Брат му Марсел обаче се възползва от правото си да не дава показания пред съда и по този начин по делото остават единствено думите му по време на разпита пред психоложка в полицията, който се оспорва от отбраната.
 Кадърът от охранителна камера, сниман в деня на убийството в Борисовата градина и публикуван след това от Министерство на вътрешните работи.
Според юрист Ина Лулчева в тази ситуация не е налице непрекъсната верига от косвени доказателства, която да води към извод, че Матев е причинителят. Тя акцентира, че няма никакви доказателства в за това по какъв начин тъкмо е бил облечен клиентът ѝ в деня на убийството, нито, че точно той е носил ножът. Оспорва и изказванието на проверяващите, че откритото оръжие е това, с което е осъществено убийството.

Лулчева пледира още, че качеството на видеозаписите по делото не е задоволително положително, с цел да се откри несъмнено, че на тях е сниман Йоан. И добавя, че една неоправдателна присъда не може да се основава единствено на свидетелските показания в тази ситуация, в случай, че няма нито един директен свидетел. По връзки на разпита на Марсел Матев тя отбелязва, че е воден под напън, а дейностите на проверяващите дефинира като нечестни.

Лулчева показва и, че по случая е направено самопризнание от наказания за побой над 3-годишно дете Патрик Първев. Той признава пред свои съкилийници, че е умъртвил Игнатов, само че в съда се отхвърля от думите си с обяснението, че им е приличал на снимания в фрагментите, популяризирани от медиите, и по тази причина те са го тормозили. По думите му, с цел да ги убеди да спрат да го малтретират, им признава, че е килърът.

“Патрик е пребиван, беше изработен опит и да бъде изнасилен и под въздействието на всичко това, единствено да го оставят намира, той е бил склонен на всичко ”, споделя юристът му.
Оправдателната присъда
При произнасянето на присъдата правосъдният състав е разграничен на две - трима от членовете му са на мнение, че показанията на Марсел Матев са неприемливи и брат му следва да бъде оневинен. Председателят на състава Русия Алексиев и един от заседателите подписват решението с изключително мнение.

От претекстовете към оправдателната присъда излиза наяве, че за състава е несъмнено, че точно Йоан Матев е сниман на фрагментите от охранителната камера, че след убийството е трансформирал външния си тип и навиците си, че откритият нож е оръжието на убийството. Разминаването обаче идва във връзка с показанията на по-малкия брат.

Софийски градски съд разказва, че диалогът на психоложката от Министерство на вътрешните работи с Марсел е почнал към 14.00 часа, а след това той е разпитан от служители на реда като в протокола е маркиран като начален час - 14.30. Тогава е маркирано и, че е осведомен с правото си да не уличава себе си или свои близки в закононарушение.

Тъй като братът отхвърля да даде показния пред съда, в правосъдната зала е призована психоложката, която преразказва неговите думи. Заради обстоятелството, че той е бил осведомен с правото си да не дава показания чак след техния диалог, болшинството от правосъдния състав взема решение да не взима поради казаното от Марсел.

В особеното мнение на арбитър Алексиев обаче написа, че защото към оня миг Йоан към момента не е бил обвинен, разследващиъте не са били длъжни да срещат с това право неговия брат. Затова той приема, че “коментираните свидетелски показания на свидетелката следва да се преценят не във връзка с тяхната допустимост, както е счело болшинството, а на база тяхната меродавност ”.
Втората инстанция
Тази седмица апелативните съдии Камен Иванов, Величка Цанова и Виолета Магдалинчева анулираха оправдателната присъда на Матев и го осъдиха на 6 години и половина затвор. Те присъдиха и 300 000 лева обезщетение на родителите на Георги Игнатов.

Заради обстоятелството, че все още на осъществяване на закононарушението подсъдимият не е бил пълновръстен, законът планува, че наказването може да бъде сред 2 и 8 години. Софийският апелативен съд (САС) обаче не одобри, че убийството е било осъществено по изключително нечовечен метод.

От присъдата му ще би трябвало да се приспадне времето, което той прекара арестуван и под домакински арест по време на досъдебното произвеждане - над 3 години. В момента Матев е с най-леката мярка за неотклонение - “подписка ”.

Преди произнасянето на решението в залата беше показана ДНК експертиза на косъма, открит върху острието на ножа. Нейното умозаключение беше, че той не е на жертвата, обратно на първото проучване, което беше разкрило морфологични сходства.

Въпреки това апелативните съдии признаха Матев за отговорен. Мотивите им към момента не са известни, защото ще бъда публиклувани по-късно, когато бъдат направени.

Защитничката на подсъдимия Ина Лулчева дефинира обрата по делото като неточност, която се надява да бъде поправена от Върховния касационен съд.

Адвокатката на фамилията на Игнатов Станислава Каракушева пък разяснява, че въпреки доказателствата да са косвени, всички те водят към извод, че Матев е отговорен. Тя допусна, че точно показанията на психоложката от Министерство на вътрешните работи са били оценени друго от САС и по тази причина се е стигнало до неоправдателна присъда.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР