Учени за първи път проследиха процесите в недрата на Слънцето,

...
Учени за първи път проследиха процесите в недрата на Слънцето,
Коментари Харесай

Какво ускорява частиците при изригване на Слънцето

Учени за първи път наблюдаваха процесите в недрата на Слънцето, които дават отговор за ускоряването на електроните и други частици до съвсем светлинна скорост при образуването на изригвания на нашата звезда, излиза наяве от публикация, оповестена в сп. Science.

„ Смятахме, че избрани видове ударни талази, пораждани от изригванията на Слънцето, може да са повода за ускоряването на тези частици, само че нямахме никакви данни от наблюдения, които да удостоверяват тази догадка. Сега, с помощта на мощността на актуализирания VLA, имаме всички свидетелства в интерес на „ ударното “ ускоряване на частиците “, споделя Бин Чен (Bin Chen) от Харвардския университет (САЩ).

Чен и сътрудниците му стигнали до този извод, като наблюдавали едно от слабите по мощ изригвания на Слънцето, случило се на повърхността на светилото на 3 март 2012 година и съпровождано от по този начин нареченото бързо коронално изхвърляне на маса.

Снимки, получени от слънчевата обсерватория SDO за разнообразни елементи на слънчево торнадо. © Scullion, Wedemeyer-Böhm et al.(2012) / NASA

Благодарение на актуализирания VLA, учените съумели да проследят по какъв начин се променяла обстановката на повърхността и в недрата на Слънцето на всеки 50 милисекунди, което им разрешило да „ уловят “ тези лъчи от радиовълни, които се раждали по време на ускоряването на електроните до стойности, близки до скоростта на светлината.

Както изясняват учените, изригванията на Слънцето пораждат в случаите, когато линиите на магнитното поле, преминаващи през петната на повърхността на Слънцето, ненадейно се раздират и стартират да се причисляват и силата на магнитното поле, заключена в короната, стартира да минава в неговите глъбини.

Този развой се съпровожда от обособяване на голямо количество сила, което нагрява плазмата на звездата до десетки милиони градуси, а също по този начин я кара да се уголемява и да се движи дълбоко в недрата, където тя се сблъсква с по-студените концентрации материя на Слънцето.

Сблъсъкът на тези горещи и студени потоци плазма, както считали теоретиците, би трябвало да пораждат ударни талази, ускоряващи електроните и други частици, присъстващи в атмосферата на Слънцето, до съвсем светлинна скорост.

Екипът на Чен съумял да наблюдава тези конфликти и да удостовери, че точно те са пораждали радиоимпулсите, които изпускат ускорените електрони. От друга страна, съдейки по това, че радиолъчението не прекратявало даже когато нямало ударни талази в региона на изригването, в този развой може да са задействани и други механизми.

„ Изригвания, сходни на фамозното събитие на Карингтън от 1859 година, носят действителна опасност за човечеството заради ролята, която електрониката и други уязвими технологии играят в нашия живот. Сложно е те да се предскажат и проучвания, сходни на нашето, могат да ни оказват помощ по-добре да разберем фундаменталните процеси, които пораждат такива изригвания “, заключава Дейл Гари (Dale Gary), различен създател на публикацията, от Технологичния институт на Ню Джърси в Нюарк (САЩ).

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР