Учени смятат, че скоро ще могат ефективно да лекуват наследствени,

...
Учени смятат, че скоро ще могат ефективно да лекуват наследствени,
Коментари Харесай

Сърдечна генна терапия може да премахне риска от внезапна смърт при млади хора

Учени считат, че скоро ще могат дейно да лекуват наследствени, животозастрашаващи болести на сърдечния мускул и да спасят повече младежи от неочаквана сърдечна гибел, оповестява BBC.

Британската сърдечна фондация даде обещание 30 млн. паунда на генни откриватели, които имат вяра, че могат да поправят дефектна ДНК, виновна за уврежданията.

Кардиомиопатиите могат да убият без предизвестие. Членове на едно и също семейство постоянно са изложени на риск заради техните гени.

Кардиомиопатиите постоянно попадат в заглавията на медиите, когато водят до неочаквана сърдечна гибел или сърдечни незабавни случаи при млади спортисти.

Спортът може да утежни главното положение.

Футболистът Фабрис Муамба колабира на терена на 23 години заради сърдечни проблеми по време на мач за Болтън през 2012 година Лекарите съумяха да го реанимират, само че други - като 28-годишната камерунска футболна звезда Марк-Вивиен Фоуе - починаха.

Изследователският екип, на който е предоставена безвъзмездната помощ, споделя, че е убеден, че тяхната генна терапия може да бъде подготвена за тестване в клинични изпитвания върху хора в границите на пет години, откакто бяха открити характерните генетични недостатъци, виновни за разнообразни кардиомиопатии.

Те към този момент са работили с животни и човешки кафези.

Поставена посредством инжекция в ръката, лечението може да спре сърдечните увреждания при тези, които към този момент живеят с генетични кардиомиопатии, споделят учените.

И може да предотврати развиването на заболяването при членове на фамилията, които носят повреден ген, само че към момента не са развили болестта - дейно лекувайки казуса.

Макс Джарми, който е на 27 години, схваща преди няколко години, че е наследил тип генетична кардиомиопатия. Състоянието - аритмогенна дяснокамерна кардиомиопатия (ARVC) - убива татко му, когато Макс е на 13 години.

По-малкият брат на Макс Том също го има.

Макс споделя, че се пробва да се концентрира върху това, което може да прави, а не върху това, което положението му го стопира, макар че се е отказал от някои типове спорт като защитна мярка.

Той е екипиран с имплантируем дефибрилатор, който може да върне сърцето му в естествен темп, предпазвайки го от сърдечен арест.

Това е същото лекуване, от което се нуждаеше британският състезател по крикет Джеймс Тейлър за своя ARVC.

Той се надява да взе участие в процеса на CureHeart.

“Когато мисля за бъдещето си, решението да имам деца и тяхното бъдеще, CureHeart може да направи това решение по-лесно. Децата ми може в никакъв случай да не страдат, както аз, с това положение. Това изцяло трансформира живота. Този ​​проект ми дава надежда”

Кардиомиопатията е заболяване, при което сърдечният мускул нормално е отслабен или килнат и функционално повреден. Това може да аргументи признаци като болежка в гърдите, зной или сърцетуптене и постоянно води до сърдечна непълнота.

Въпреки че признаците на кардиомиопатия постоянно могат да бъдат следени с медикаменти, устройства като пейсмейкъри или интервенция, сега няма лек за сърдечна непълнота.

“Това е определящ миг за сърдечно-съдовата медицина. CureHeart освен може да бъде основателят на първия лек за наследствени болести на сърдечния мускул, като се бори с гените убийци, само че също може да сложи началото на нова епоха на прецизна кардиология”, сподели проф. сър Нилеш Самани, медицински шеф в Британската сърдечна фондация.

“Веднъж сполучливи, същите нововъведения за редактиране на гени могат да се употребяват за лекуване на цяла гама постоянно срещани сърдечни болести, при които генетичните недостатъци играят съществена роля. Това би имало трансформиращ резултат и би предложило вяра на хилядите фамилии по света, наранени от тези опустошителни болести. ", уточни той.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР