Учени смятат, че са открили първия известен случай на бозайник,

...
Учени смятат, че са открили първия известен случай на бозайник,
Коментари Харесай

Oткриха първото свидетелство за динозавър, хранещ се с бозайник

Учени считат, че са разкрили първия прочут случай на бозайник, изяден от динозавър, съобщи ДПА. 

Палеонтолози във Англия са анализирали фосилни остатъци отпреди към 120 милиона години на дребен дръпнат динозавър, прочут като Микрораптор (Microraptor), с крайник на животно в гръдния му панер.

Експертите споделят, че откритията им, оповестени в сп. " Journal of Vertebrate Paleontology ", са " първото удостоверение за динозавър, който се храни с бозайник ".

Водещият създател на проучването доктор Дейвид Хоун от университета " Куин Мери " в Лондон споделя: " Изключително рядко се откриват мостри от храна в динозаври, тъй че всеки образец е в действителност значим, защото дава директно доказателство за това какво са яли античните създания ".

" Този бозайник не е бил предходник на индивида, само че все пак може да добием визия за някои от нашите антични роднини, които може да са били храна за гладни динозаври ", добавя ученият. 

" Изследването рисува картина на един обаятелен миг във времето - първото удостоверение за динозавър, който яде бозайник, даже това да не е толкоз плашещо, колкото всичко в " Джурасик парк ", споделя още Хоун. 

Микрорапторите са живели преди сред 125 и 113 милиона години в античните гори на територията на сегашен Китай. Те са се придвижвали на два крайници, само че съгласно специалистите са били способни и да летят.

С размерите на гарга или дребна котка, микрорапторите е допустимо да са се плъзгали от дърво на дърво, с цел да ловуват дребни животни, написа Българска телеграфна агенция. Въпреки че екземплярът е разказан за първи път през 2000 година, откривателите означават, че предходният екип не е съумял да види останките на друго животно навътре в динозавъра. 

Допълнителен разбор демонстрира, че плячката е бозайник с размерите на мишка, който евентуално е живеел на земята и не е бил добър катерач. 

В предходно проучване в стомаха на други микрораптори са намирани непокътнати остатъци от храна като птица, гущер и риба. 

Учените допълват, че не е несъмнено дали тези динозаври непосредствено са улавяли плячката или са я намирали към този момент мъртва и са се хранили с мърша.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР