Учени са успели да установят наличието на водни пари в

...
Учени са успели да установят наличието на водни пари в
Коментари Харесай

Учени откриха водни пари в атмосферата на извънслънчева планета от обитаемата зона!

Учени са съумели да открият съществуването на водни пари в атмосферата на екзопланета, която се намира в така наречен обитаема зона към своята звезда. Откритието стана публично притежание откакто електронно копие от научната публикация бе качено въз основата данни arXiv през вчерашния ден, на 10-ти септември. 

Тук се постанова да направя едно конкретизиране, което е значимо, с цел да не се заблудят хората, когато прочетат израза “обитаема зона ”. Това е тази зона към звездата, която би разрешила на намиращите се в нея планети да имат вода в течно агрегатно положение. Ако в обитаемата зона на дадена звезда съществува планета, това значи, че тя притежава най-основното изискване за съществуването на живот – само че не е гаранция, че подобен в действителност има. 

Посредством галактически телескопи като “Кеплер ” (изстрелян през 2009 г.) и “Тес ” (изстрелян през 2018 г.) учените са придобили дарба да откриват извънслънчеви планети с размер непосредствен до този на Земята или по-малки. Това е сериозен пробив – единствено допреди 15-тина години човешките технологии позволяваха да се откриват само газови колоси с размери от калибъра на Юпитер и Сатурн или по-големи. 

Но без значение че към този момент сме в положение да намираме дребни, скалисти планети като Земята, към момента едвам смогваме да дефинираме най-елементарните им обстоятелства като орбиталната им характерност и дистанцията от звездата. Най-интересните характерности, да вземем за пример атмосферен състав, метеорологични феномени, газови молекули-биомаркери, до неотдавна убягваха на учените.

От публикацията, която бе оповестена през вчерашния ден на arXiv, излиза наяве, че откривателите са сполучили да открият съществуването на водни пари в атмосферата на планетата K2-18b. Тази планета обикаля за към 33 дни към своята звезда (толкова продължава една локална година), като звездата е от класа M3 – т.е. температурата ѝ е по-ниска от тази на Слънцето. Макар и дистанцията сред планетата и звездата да е доста по-малко от това сред Земята и Слънцето, K2-18b получава такова количество светлина, каквото получава и нашата Земя.

Учените са следили общо осем пасажа на планетата пред диска на звездата чрез галактическия телескоп “Хъбъл ” и неговата камера WFC3. Получените данни също по този начин загатват, че в атмосферата на K2-18b има облаци и кръговрат на водата! 

K2-18b не е същински аналог на Земята, защото откривателите са на мнение, че атмосферната ѝ завивка е прекомерно плътна. Планетата е открита през 2015-та година от американския галактически телескоп “Кеплер ”. Тя се намира относително близо до нас – единствено на 124 светлинни години от Слънчевата система. 

Източник: Arxiv

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР