Учени са открили уникални пръстеновидни структури на езерото Байкал, съобщава

...
Учени са открили уникални пръстеновидни структури на езерото Байкал, съобщава
Коментари Харесай

Уникални пръстени се появяват на езерото Байкал

Учени са разкрили неповторими пръстеновидни структури на езерото Байкал, оповестява пресслужбата на инженерно-технологичния център „ СканЕкс “.

Пръстените са открити при разбор на фотоси на спектрорадиометрите MODIS на спътниците Terra и Aqua. Особеността на откритите пръстени се състои в тяхната асиметричност и много ранна поява. Размерите на открития тази година пръстен са 6 на 7,8 километра. Благодарение на наблюдението на езерото експертите са съумели да открият местата на най-честата поява на байкалските пръстени.

Пръстеновидните структури в ледената завивка на езерото Байкал не се появяват всяка година. Те са открити за първи път на галактически фотоси в края на 90-те години, по-късно ясно изразени пръстеновидни структури се появили в ледовете на Байкал през 2003 и 2005 година.

През 2008 и 2013 година те се появили в две елементи на езерото, а през 2014 година експертите открили единствено един, в появяването на пръстен в средата на март 2016 година се изяснява с ранното настъпване на дневните позитивни температури.

Анализът на съвкупните фотоси е открил, че пръстените не престават да се появяват на едни и същи места, най-често до полуостров Светият Нос. Именно там на галактически фотоси нерядко са откривани мезомащабни антициклонични вихри.

Благодарение на галактическите фотоси аргументите и механизмите за появяването на пръстените в ледовете стават все по-ясни на учените. По-рано тяхната поява се обяснявала с изхвърляне на метан, само че последните проучвания навеждат учените на мисълта, че главната причина за тяхната поява са антициклонични вихри, образуващи се под ледената завивка на езерото с помощта на особеностите на неговата циркулация, подводния релеф и очертанията на крайбрежията.Температурните карти от повърхността на езерото сочат, че на мястото на появяването на пръстените постоянно се следи стационарна антициклонична циркулация с топла вода в центъра. Подобен механизъм може да работи и в подледни условия, както и в други елементи на езерото.

По подобен метод доста обстоятелства и наблюдения от Космоса свидетелстват в интерес на вихровия механизъм на формиране на пръстените в ледовете на езерото – над подледния антициклоничен ураган ледът изтънява и се насища с вода.

Космическите фотоси с пръстеновидната конструкция от 2016 година ще бъдат качени на сайта, отдаден на неповторимите феномени на езерото Байкал.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР