Учени разгадаха една 60-годишна мистерия, свързана с радиационните пояси на

...
Учени разгадаха една 60-годишна мистерия, свързана с радиационните пояси на
Коментари Харесай

Разкриха 60-годишна космическа мистерия

Учени разгадаха една 60-годишна тайнственост, обвързвана с радиационните пояси на Земята. Резултатите били получени с помощта на дребен орбитален сателит.

Екипът провел проучване, което имало за цел да прегледа източника на енергийни електрони във вътрешния радиационен пояс на Земята.

Коланите на Ван Ален са два огромни пояса на радиация, които обкръжават Земята. От откриването им през 1958 година никой не е бил сигурен от кое място идват високоенергийните електрони, от които са формирани.

В това ново проучване, учените допускат, че те евентуално са зародили при експлоадирането на супернови. Те допускат, че галактическите лъчи от тези избухливи събития са навлезли в атмосферата на Земята и се сблъскват с неутронни атоми, оповестява уеб сайтът EurekAlert!.

"Най-накрая взехме решение една тайнственост, датираща от шест десетилетия ", споделя проф. Синлин Ли, основният създател на проучването.

Тези частици обаче, съставляват опасност за спътници, галактически кораби и транспортираните с тях астронавти. По-доброто схващане на това, от кое място идват, може да ни помогне да предвиждаме идването им наоколо до Земята.

Радиационният пояс Ван Алън е открит през 1958 година Това е тороид, който обгръща Земята и е формиран от две елементи — вътрешен и външен радиационен пояс. В пояса Ван Алън се натрупват и се задържат частици с електрически заряд, които са проникнали в магнитосферата на планетата. Смяташе, че следените в пояса Ван Алън високоенергийни протони се появяват вследствие на разпада на неутрони. Това обаче не бе потвърдено.

Изследвания посочили, че галактически лъчи, формирани най-вече от протони и атомни ядра, проникват в земната атмосфера и се сблъскват с атоми. В резултат се образуват частици с електрически заряд, в това число електрони, които се улавят от магнитните полета на планетата.

Космическите лъчи съставляват високоенергийни частици, които се движат с огромна скорост в галактическото пространство. Техни източници са свръхновите и неутронните звезди. Ако човек е изложен на продължителното влияние на галактически лъчи, може да се повреди здравето му.

Наблюдението на частиците и откриването на техния генезис е станало допустимо с помощта на CubeSat - дребни спътници, почти с размерите на самун. Този съответен спътник е бил пуснат през септември 2012 година от ракета "Атлас V ".

 На борда на спътника е подложен инструмент, наименуван релативистичен, електронен и протонен телескоп. Тъй като CubeSat орбитира на 777 километра над Земята, той събира данни за взаимоотношението сред нашата атмосфера и поясите на Ван Алън. Сателитът изчезна през декември 2014 година

"Това в действителност е хубав резултат и огромно ентусиазъм, произлизащо от удивително на ниска цена студентски спътник. Това демонстрира, че хубавите неща могат да бъдат в дребни опаковки ", споделя съавторът на проучването Даниел Бейкър.

Цялостното проучване е оповестено в списание Nature.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР