Учени откриха в Ирландия предците“ на бирената мая, съобщи ДПА.

...
Учени откриха в Ирландия предците“ на бирената мая, съобщи ДПА.
Коментари Харесай

Учени откриха в Ирландия предците“ на бирената мая

Учени откриха в Ирландия „ предците “ на бирената квас, заяви ДПА. Производството на лагер бира е една от най-древните промишлености в човешката история. 

Според научните данни досега ферментацията се е употребила преди повече от 7000 години в Китай и преди 13 000 години в Израел. Модерното произвеждане на бира се развива в Европа от Средновековието, като дрождите Saccharomyces cerevisiae са измежду най-често употребяваните. Те се употребяват и в производството на ейл, вино и самун. 

Производството на лагер стартира през XIII век в Бавария. За него се употребяват различен тип дрожди - Saccharomyces pastorianus. Това е хибрид сред Saccharomyces cerevisiae и друга, дълго време непозната съставна част. През 2011 година вторият източник на хибрида беше открит в Андите, Южна Америка. Това са дрождите Saccharomyces eubayanus. Подобно на Saccharomyces pastorianus те също устоят на ниски температури. 

Досега в Европа не бяха открити Saccharomyces eubayanus. Учените са намирали тези дрожди в Южна и Северна Америка, Китай, Тибет, Нова Зеландия. Това повдигаше въпроса по какъв начин тогава се е получил хибридът Saccharomyces pastorianus. 

Сега обаче учени от университетския лицей в Дъблин са изолирали Saccharomyces eubayanus в гориста околност на кампуса. Пробите са взети от почвата. Изследването е част от план за идентифициране на диви квасни гъбички и секвенирането на техния геном.

Дрождите са изолирани от почвата на две места в зоната на университетския кампус. Според проучването секвенирането на генома демонстрира, че те са свързани с античните Saccharomyces eubayanus. Резултатите от изследването демонстрират, че тези дрожди са присъщи за Европа и евентуално могат да бъдат изолирани и на други елементи на континента. Това поддържа теорията, че дрождите са били срещани в Южна Германия през Средновековието и по този начин е почнало производството на лагер бира.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР