Учени откриха остатъците то мистериозната планета Тейя, с която Земята

...
Учени откриха остатъците то мистериозната планета Тейя, с която Земята
Коментари Харесай

Откриха къде се крие планетата Тейя, която едва не погубила ...

Учени откриха остатъците то мистериозната планета Тейя, с която Земята се сблъсква преди 4,5 милиарда години. Под Африка и Тихия океан има загадъчни свръхплътни пластове, които не се намират в другите елементи на земята.

Едно такова място е под Големият бариерен риф до Австралия.

Това е една от аргументите в Коралово море да има толкоз доста трусове - от средата на 19 век до момента те са стотици.

Сеизмолозите са открили, че някъде в недрата на планетата под Тихия океан има места, където сеизмологичните талази се движат два пъти по-бавно в сравнение с в другите места на земната тога. Такова място има и под Африканския континент.

Учените от университета в Юта считат, че това се дължи на по-плътното вещество, което е формирано от тежки метали. Става въпрос за дълбочина от 2900 километра – т.е. малко отвън планетното ядро.



Снимка от космоса на Големия бариерен риф. Снимка от NASA

Досега се смяташе, че Земята стартира да изстива преди 4,5 милиарда години. Тежкото желязо отива в центъра й, а по-леките детайли са избутани в мантията. Единствените места, които не се подчиняват на тази хармонична картина са под Африка и Тихия океан.

Пред 4,5 милиарда години земната кора едва-едва се е била втвърдила. И тогава планетата ни се сблъскала с античната планета Тейя. Предполага се, че е била огромна колкото Марс. От удара Тейя достигнала съвсем до ядрото на земята. Части от Земята се разлетели в орбита и от тях след време се оформила Луната. От самия удар се изместила оста на въртене на земята. Това, че скалите на Луната са от материал от Земята бе потвърдено с пробите взети от американските астронавти от задачите „ Аполо “.

Голямото парче на Тейя обаче е останало забито в Земята – някъде под Африка и Тихия Океан.
Свързани вести Бедствие в Тонга! Подводен вулкан изригна, отприщи цунами ВИДЕО
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР