Учени откриха голямо поле от дюни, съставени от зрънца вледенен

...
Учени откриха голямо поле от дюни, съставени от зрънца вледенен
Коментари Харесай

Учени откриха метанови дюни на Плутон

Учени откриха огромно поле от дюни, формирани от зрънца вледенен метан, на повърхността на Плутон, съобщи Ройтерс.

Дюните на отдалечената планета-джудже, които са били снимани през 2015 година от сондата „ Нови хоризонти ", са ситуирани на границата сред ледените планини Ал Идриси и ледената низина Спутник Планиция (Sputnik Planitia), известна още като „ сърцето на Плутон “, поради нейната форма. Дюните покриват територия от към 2 хиляди квадратни километра, повърхност, сравнима с тази, която заема Токио. 

„ Въпреки неговата раздалеченост от Земята и рекордно ниските температури, на Плутон може да се следят процеси, които в никакъв случай не сме очаквали да забележим. Те ни потвърдиха, че проучването на отдалечените небесни тела си заслужава “, споделя планетарният академик Джани Раденбау от университета „ Бригам Йънг ".

Откритието изненада учените, защото до в този момент се смяташе, че извънредно тънката атмосфера на Плутон, формирана най-вече от азот със следи от метан и въглероден оксид, не би позволила  образуването на ветрове, които са нужни за основаването на сходни дюни.

Газовете като метан, въглероден окис, въглероден диоксид и азот замръзват на повърхността на Плутон, където температурите гравитират към безспорната нула. Дюните на планетата-джудже са били образувани от леки ветрове, достигащи към 35 км/ч, които разнесли заледените метанови частици от планинските върхове.

Дюните на Плутон наподобяват пясъчните дюни на калифорнийската Долина на гибелта и на тези в пустинята Такламакан в Китай.

Dunes of Pluto:https://t.co/PRI0nEijq2

— George Knapp (@g_knapp) June 1, 2018

Учените знаят за съществуването на дюни на други места в Слънчевата система, в това число на планетите Марс и Венера, както и на сатурновата луна Титан, само че до момента не са следени метанови дюни, защото другите тела в слънчевата система не са задоволително студени, с цел да произведат сходен феномен. 

„ Предвид обстоятелството, че съществуват дюни, както под горещата гъста атмосфера на Венера, по този начин и в отдалечените елементи на Слънчевата система, където температурите доближават до минус 230 градуса по Целзий, може да заключим, че дюните имат навика да се появяват на непредвидени места “, сподели ръководителят на изследователския екип Мат Телфър от университета в Плимут.

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР